HDP Halklar ve İnanç Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları imzasıyla, Ezidi halkının Çarşema Sor Bayramı’na dair kutlama mesajı yayınlandı. Mesajda, “Ezidi halkının ‘yeni yıl’ olarak kutladığı Çarşema Sor Bayramı (Kızıl Çarşamba), tüm Ezidilere ve birlikte yaşadıkları halklara kutlu olsun” denildi.
 
Bayramın tarihçesi ve anlamına yer verilen mesajda, şu ifadeler yer aldı: “Nisan ayının başındaki Çarşamba, Kürtçe adıyla Çarşema Serê Nîsanê diye tarif edilip kutsiyet atfedilen bugün, ilkbaharın başlangıç günüdür. Böylece kötü günler (kış) geçmiş olup, iyi günler (bahar) gelmiş kabul edilir. Kızıl Çarşamba, bu yönüyle de yeni yılın ilk günü olarak değer görür.
 
Ezidîlerin yaradılış mitolojisine göre Çarşema Sor hem evrenin hem de dünyamızın maya tuttuğu gündür. Evrenin maya tutmasıyla oluşan kutsal toprağın bereketle buluştuğu gün olarak da kabul edilir. Çarşema Sor, her yıl tekrarlanan bu kutsal doğumla beraber yeryüzünde mutlak iyinin egemen olduğu, Tanrı’nın bütün kötülükleri bitirip yerine güzelliği inşa ettiği güne tekabül etmektedir.
 
Ezidîler, yüce kudretin bir lütfu olarak yenilenen tabiatı insanlık ve beşer için de bir yeniden doğum olarak kabul eder ve bugün münasebetiyle şerden uzak durur, mevcut kırılmaların ve kavgaların bitmesi için ‘bahar barışı’ yaparlar. Bu sebepten dolayı Nisan ayı Ezidîlerin toplumsal hafızasında bütün ‘ayların gelini’ olarak kabul edilir ve mevsimlerin en ihtişamlısı olarak betimlenir.
 
İYİLİĞİN MUTLAK GÜCÜ
 
Çarşema Sor Bayramı, iyiliğin, sevginin ve güzelliğin gücünün mutlak zaferi; karanlığın, kötülüğün ve şerrin mağlubiyeti olarak kutsanır. Bu yönüyle de toplumsal hayatı, ortak, kardeşçe ve barış içinde yaşam bağlamıyla ayrıca önem taşır.
 
Partimiz, baharın ve yeni bir yaşamın müjdecisi olan Çarşema Sor Bayramı’nı kutlarken; bütün dünyanın mücadele ettiği koronavirüs pandemisinin sağlıkla neticelenmesini temenni eder; halen IŞİD’in elinde esir tutulan Ezidi kadın ve çocukların özgürleşmesi, insanlık düşmanı selefilerin geriletilmesine vesile olmasını da hasetten diler.
 
Tüm insanlık ailesi Ezidîlere dayatılan fermanlar silsilesine karşı durabilmeli. Ortadoğu coğrafyasının Ezidi halkı başta olmak üzere tüm halkların özgür, eşit ve barış içerisinde yaşayacağı günlere kavuşmasını umut ediyor, kadim Ezidi halkının bayramını kutluyoruz.”