Meclis Başkanlığı'na giden Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre hayvanlara işkence edenlere bir yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan ve işkence yapanlara, bir yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Tasarıda para cezaları da yer alıyor. Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasızlıkla davranan, aç ve susuz bırakan, bakımını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektirenler hayvan başına 750 lira cezaya çarptırılacak. Eğer bir kişi konuyla ilgili diğer yasaklara aykırı davranırsa hayvan başına 300 lira ceza alacak.

TEHLİKELİ HAYVAN BAKIMEVİNE
Tasarı tehlikeli hayvanlara ilişkin yasaklara uymayanlara da hapis cezası öngörüyor.

Tasarıyla üretilmesi, sahiplenilmesi ülkeye girişi ve satışı yasaklanan tehlikeli hayvanların geçici hayvan bakımevlerine teslim edilmesi zorunluluğu da getiriliyor.

Eğer tasarı yasallaşırsa ev ve süs hayvanlarının satışının yapıldığı yerlerde yırtıcı, saldırgan ve zehirli hayvan satışı yasak hale gelecek.

Ayrıca sahipsiz ve sokaktaki hayvanların, Hıfzıssıha Kanunu'nda belirtilen bulaşıcı hastalıklar dışında öldürülmesi yasak olacak.

Tasarının içerdiği bir önemli değişiklik de evde beslenecek hayvan sayısıyla ilgili. Bu sayı çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Belirleme barındırılacak hayvanların etolojik ihtiyaçları, mekansal şartlar ile çevre ve insan sağlığı gözönünde bulundurularak yapılacak.  (BİANET)