Hollanda’nın Lahey kentinde hayvan hakları konusunda dünya çapında söz sahibi olacak olan Yaban Hayatı Adalet Komisyonu bu hafta faaliyete geçecek.

Komisyon, türleri tehlikede olan hayvanları avlayan ve bunların kaçakçılığını yapan gruplara karşı mücadele edecek.

COSTRA: YEREL POLİTİKACILARLA İLİŞKİLERİ İYİ

BBC’den Valeria Perasso’nun haberine göre, komisyonun kurucu üyelerinden Andrea Costra yılda 17 milyar dolar gelir elde eden hayvan kaçakçılarını kastederek "Bunlar, uluslar ötesi suç örgütleri. Silah veya uyuşturucu kaçakçıları gibi faaliyet gösteriyorlar” dedi.

Costra, kaçakçıların ticareti küresel düzeye yayabilecek imkanlara ve ilişkilere sahip olduklarını, kime rüşvet vereceklerini iyi bildiklerini ve yerel politikacılar ile tacirlerle iyi ilişkiler içinde olduklarını söyledi.

TAVSİYELERİ BAĞLAYICI DEĞİL

Söz konusu Komisyon, gerçek anlamda bir mahkeme oturumu düzenleyemeyecek. Ancak kamuya açık şekilde celse yapabilecek.

Ayrıca komisyonun gözaltına alma yetkisi yok ve tavsiyeleri de bağlayıcı değil.

“ŞOK ETKİSİ YARATAN VERİLER” ORTAYA ÇIKARILACAK

Yaban Hayatı Adalet Komisyonu, yaban hayvanı kaçakçılığıyla savaşta yeni yollara başvuracak.

GPS ile dünyanın çeşitli yerlerine yönlendirilen sevkiyat izlenecek; ele geçirilen malların DNA'sından nereden geldikleri araştırılacak.

Yaban Hayatı Adalet Komisyonu yetkilileri, izleyecekleri stratejinin, 'şok etkisi yaratan' verileri açığa çıkarmak olacağını; hükümetleri hesap vermeye zorlayıp gergedan ve türleri tehlikede olan diğer hayvanların kurtarılabilmesi için önlemler almalarını bekleyeceklerini vurguluyor.

GERGEDANLAR İÇİN SON 10 YIL

Hayvan kaçakçılığı meselesinde en önemli örnek Afrika gergedanı.

Gergedan boynuzunun doğal maddesi keratin, Asya'da geleneksel ilaçlarda yaygın şekilde kullanılıyor. Boynuzlar aynı zamanda statü ve varlık simgesi olarak kabul ediliyor.

Gergedan boynuzunun iki kilosu, ulaştırıldığı son noktada, 150 bin dolara alıcı bulabiliyor.

2007'de 13 gergedan avlanmışken, geçen yıl bu sayı 1215'e çıktı. Yaban Hayatı Adalet Komisyonu'nun raporunda, "Hiçbir şey yapılmazsa yabani gergedanlar 10 yıl içinde tükenecek" deniyor. (bianet)