Yeşilçamda genellikle ‘esas oğlan’ın sadık dostu rolleriyle tanınan Süleyman Turan, Kadıköy'deki evinde yaşamını yitirdi. Çilingir yardımıyla evine girilen usta oyuncunun cansız bedeniyle karşılaşıldı. Turan'ın iki gün önce hayatını kaybettiği belirlendi. Vefat eden oyuncu Süleyman Turan'ın cenazesi, yarın öğle vakti Şakirin Camisi'nde kılınacak namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.

Usta sanatçı Süleyman Turan 82 yaşında hayata gözlerini yumdu. Son olarak Sonsuz Bir Aşk filminde oynayan usta oyuncunun kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği açıklandı.

Hürriyet'in haberine göre; Süleyman Turan'ın kapıdaki gazeteleri almamasından şüphelenen komşuları polise haber verdi. Olay yerine gelen polis ekipleri çilingir yardımıyla içeri girdi ve usta oyuncunun cansız bedeniyle karşılaştı. Turan'ın iki gün önce hayatını kaybettiği belirlendi.

Süleyman Turan'ın komşusu Sinem Akıneri, "Cenazenin yarın öğlen Şakirin Camii'nden kaldırılacağı söylendi. Cenazenin şu anda Adli Tıp'ta olduğunu söylediler. Sanırım evde yalnız olduğundan, komşuları evden bir ses alamadıkları için polis çağırmış olabilir. Arkadaki evlerin güvenliği de bu bilgiyi verdiler bize" şeklinde konuştu. 

Cenazesi Adli Tıp Kurumu morgundan alınan usta oyuncu için yarın öğle vakti Üsküdar Şakirin Camisi'nde tören düzenlenecek.

Onlarca sinema filminde ve dizide rol alan Süleyman Turan'ın cenazesi, namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.

SÜLEYMAN TURAN KİMDİR? 

Süleyman Turan, 19 Kasım 1936 tarihinde İstanbul Kadıköy’de doğdu. Gerçek Adı Süleyman Başturan’dır. İlk, orta ve liseyi Kadıköy’de okudu. Liseyi Haydarpaşa Lisesi’nde bitirdi. Daha küçük yaşlarda sanata karşı meraklı olduğu için halkevlerine girer çıkardı. Oralarda çalışmalar yapan resim hocalarının atölyelerine katılır resim yapmayı öğrenirdi.

Daha sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi'ne girdi, ancak üçüncü sınıfa kadar okuyabildi.

Yedek subay olarak askere gitti. O sırada Kore Savaşı vardı. Gönüllü olarak Türk birliğine katılır ve Japonya’ya gitti. Birgün, Japonya’da askerler arasında bir yetenek yarışması düzenledi. Bu yarışmaya Türk askerler İngilizce yazılan bir piyes ile katılır ve oyun birinci seçildi. Bu onun sahne sanatlarına başladığı ilk denemesi oldu. Yine bir gece Tokyo’da bir gece kulübüne gittiklerinde bir film çekimine şahit oldu. Bu filmde figüran olarak oynadı. 

İlk kez sahneye İstanbul’da bir tiyatro oyunuyla çıktı. Oynadığı ilk film Osman Seden’in yönettiği ve baş rollerde; Türkan Şoray, Tamer Yiğit, Öztürk Serengil, Hulusi Kentmen’in olduğu “Sayın Bayan” adlı filmdi.

Süleyman Turan, bir dönem de dergi ressamı olarak çalıştı. Filmlerin dışında uzun zaman karikatür ve resim yaptı. Çizimleri uzun zaman “Akbaba” dergisinde yayımlandı. Önce Akşam gazetesinde çizgi roman çizmeye başladı. Senaryolarını da o yazıyordu. Hafta sonlarında ise Veli Efendi’de “At yarışları”nda bilet sattı. 

Tiyatro ve sinemaya karşı aşırı bir ilgisi vardı. İngiliz filolojisinde okurken her gece Gürdal Onur adlı arkadaşının oynadığı tiyatronun kulisine takıldı. Birgün Selim Naşit tiyatroya gelmeyince onun oynadığı rolü aldı. 1962′de Tiyatroya başladı. “Harput’ta Bir Amerikalı” oyununda başrol bile oynadı.

1963 yılında Ses dergisinin açtığı yarışmayı kazanarak sinemaya adım attı. Bu sırada Kemal filmdeki bir yetkili onun soyadını çok uzun bulur ve Başturan’ı Turan olarak değiştirdi. “Sayın Bayan” filmi ile Türk sinemasına adım attı. Sonraki filmi “Koçum Benim”‘de ise koca bir rolü vardı. Bu filmde Türk sinemasının kralı Ayhan Işık ile beraber oynadı. Genellikle ‘esas oğlan’ın sadık dostu rollerinde, sevecen tiplemesiyle başarılı olup beğeni kazandı. 

1970 senesinde “Dikkat Kan Aranıyor” adlı filmde Ekrem Bora ile rolleri paylaştı, akıl hastanesinden kaçan deli rolü ile olağanüstü bir performans gösterdi. 1971 senesinde Yılmaz Güney ile “Yarın Son Gündür” adlı filmi çevirdi. Bu filmdeki rolü ile de 9. Antalya Film Şenliğinde en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü aldı. 1972 yılında Antalya Film Festivalinde, “Güllü” ile en iyi yardımcı erkek oyuncu ödüllerini aldı. 

70′li yıllarda Türk sinemasıbirkaç sene sinemadan uzaklaşarak çizgi-roman ve senaryo yazarlığı yaptı. Bu sırada TRT’den gelen bir teklifi değerlendirir ve sesli çekilen ilk dizi filmlerden biri olan “Sarıpınar 1914'de oynadı. 

Üç tane de film senaryosu yazdı. Bunlar; Dönme Dolap (Sinema Filmi)1983, Baş Belası (Sinema Filmi)1982, Sevgili Dayım (Sinema Filmi)1977 filmleridir.

ÖDÜLLERİ

1971 Adana Altın Koza Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Yarın Son Gündür

1972 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Güllü