CANAN DÜZDOL - ÖZLEM AKCAN / Yeni Asır

 

Çanakkale'nin Küçükkuyu ilçesi Asos yolu üzerinde 2007 yılında kendi kendine yetme ve kolektif yaşam amacıyla kurulan İmece Evi, son 10 aydır Menemen'in Turgutlar köyü Dumanlıdağ mevkiinde yoluna devam ediyor. İnsanların doğayla bir arada ve uyumlu yaşamaya hazır olup olmadıklarını anlamaları için ideal bir okul olan İmece Evi, belirli dönemlerde düzenlediği ücretsiz kurslar ile kadim bilgileri doğa dostlarına aktarıyor. Değişime önce kendi yaşamından başlama kararıyla yola çıkan İsmail Yenigün ile ekolojik kamp olarak kurduğu ve zamanla önce bir çiftliğe sonra da kendiliğinden bir öğrenme merkezine dönüşen İmece Evi'ni konuştuk. 

 

"ADİL BİR DÜNYA"
- Kentten vazgeçiş nasıl başladı?

8 yıl öncesine kadar İstanbul'da ticaret ile uğraşıyordum. Çocukluğumdan beri zaten her şeye 'hayır' diyen bir tavrım vardı. Ama zaman içinde evlendim, çocuklarım oldu ve bir baktım değişen bir şey yok. Başka bir dünyayı konuşurken, tutarsız bir yaşam sürdüğümü fark ettim. Ama asıl önemli olan ne söylediğimiz değil, nasıl davrandığımızdır. Daha üretken, daha barışçıl, daha temiz ve daha adil bir dünya nasıl var olacak? Biz konuştuklarımızı hayata geçirdikçe olacak. Bunun illa doğada olması gerekmiyor. Bunu şehirde yaşarken de yapabilirsiniz. Ama bir yerden başlamak gerekiyor.

 

- Siz de Kazdağları'ndan başlamayı seçtiniz...
İlk iki yıl Türkiye'yi dolaştım. Böyle bir derdi olup, benden önce yola çıkanların neler yaptıklarına baktım. Dünyadaki örneklerini inceledim. Eko-köyleri görünce İmece Evi'nin de vizyonu belli oldu. Kazdağları'nda ilk kurduğumuz yerimiz kiralıktı ve yer bakarken burayı bulduk. İzmir'in dibinde ve çok ucuz. Ama mesele para değil. Önemli olan buranın yaşaması, burayı var etmek.

 

- Neleri var ettiniz?
Temel prensibimiz her şeyi kadim bilgiler eşliğinde hayata geçirmek. 3-4 gün tasarımları konuştuk. 9 günde köyden bir taş ustasının da desteğini alarak sadece killi toprak ve kireç kullanarak evi yaptık. Bir yandan eldeki kaynaklarla hayvancılık işini başlattık. Sonra bahçelerimizi oluşturmaya başladık. Bütün bunları fukuoka, permakültür, biyodinamik, geleneksel ve ekolojik tarım beşlemesiyle hayata geçirdik. Ama pek çok şeyi hala buradaki köylülerden öğreniyoruz. Kuyu bizim için hazine oldu. Orayı buzdolabı olarak kullanıyoruz. Güneşten elektriğimizi üretmeye başladık.

 

Yazın saman ev yapacağız. Yakın gelecekte rüzgardan enerji üreteceğiz. Rüzgar enerjisini ötelememizin nedeni, pervanesi ses yapıyor. Bu arazinin en büyük özelliği sıfır teknolojik ses. O doğal sesin arasında rahatsızlık verir diye rüzgar enerjisini henüz devreye sokmadık. 11 keçimiz var şu an. Kazdağları'ndan iki karakovan getirdik, onları üretmek istiyoruz. Ama hepsi aynı anda olmuyor. 

 

- Burası kendi kendini döndürüyor mu şu an?
Daha 10 aylığız. Bu yüzden henüz kendi kendine yetmiyor. Bir sürü yiyecek dışarıdan geliyor. Ama peynir, zeytin, zeytinyağı, domates, nohut gibi pek çok şeyi de üretmeye başladık. Önümüzdeki sene Haziran ayında hasat yaptık mı, artık sırtımız yere gelmez.

 

SADE YAŞAM
- İmece Evi neyi amaçlıyor?

Köylülerin burada yaptığımız işlere tanık olması bizimle daha rahat iletişim kurmalarına olanak sağlıyor ve hafızaları açılıyor. Unuttukları kadim bilgileri hatırlamaya başlıyorlar. Ayrıca ortalıkta bir sürü hayal kırıklığı ile sonuçlanmış çiftlik ve iyi niyet var. Önce çocukların evden kaçtığı, karı kocanın bir birine düştüğü, hatta boşandığı doğaya geçiş adımları var. Milyarlarca lira harcayıp, içine klimalar, çift kapılı buzdolapları koymakla olmuyor bu işler. Amaç sade yaşamsa bunları unutacaksın. Biz insanlara yaptıklarımızı öğretirken aynı zamanda 'hayat bu kadar kolay, ucuz hatta beleş ve temiz' diyoruz.

 

Diyarbakır'dan Dumanlıdağ'a
Zaman zaman İmece Evi'nde gelip kalanlardan biri de 27 yaşındaki Bahtiyar Yiğit. Diyarbakır'da sözleşmeli personel olarak çalıştığı kamu kuruluşundan istifa eden Yiğit, yaklaşık iki hafta önce gelmiş. Burada öğrendiklerini memleketinde hayata geçirmeyi hedefleyen Yiğit, geliş nedenini şöyle anlatıyor: "Kendimizin değil, başkalarının hayatlarını yaşıyoruz. Bize ait olmayan kaygılarımız var. Şehir yaşantısı ve insan ilişkileri beni fazlasıyla yormuştu. Alternatif bir hayat ararken internette İmece Evi'ni gördüm ve geldim"

 

Ücretsiz atölye ve kurslar
Doğal detarjan, sabun şampuan yapımı 13-15 Nisan
Peynir yapımı 11-13 Mayıs / 25-27 Mayıs
Saman ev yapımı 22-30 Haziran 
Kerpiç taş ev yapımı 13-29 Temmuz 
Doğal Yaşam Kampı-Deniz 05-10 Ağustos
Doğal Yaşam Kampı-Dağ 18-24 Ağustos
Kışlık yiyecek hazırlıkları 01-23 Eylül
Zeytin ve mantar hasadı 06-13 Ekim
Detoks-Sessizlik Kampı 20-27 Ekim
Çobanlık 09-11 Kasım / 16-18 Kasım
Zeytinyağı üretimi 22-27 Aralık

Detaylı bilgiye www.imeceevi.org  adresinden ulaşabilirsiniz.