Batman'ın antik ilçesi Hasankeyf'te Japon ekibinin yaptığı kazılarda, 11 bin 500 yıl önceki Neolotik Çağ'a ait, içerisinde insan iskeletlerinin yer aldığı boyalı mezarlar bulundu.

Hasankeyf Kazı Ekibi Başkanı Batman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdüsselam Uluçam, Hasankeyf'in yeni yerleşim yerine taşınması işinin ihaleye verildiğini söyledi.

Hasankeyf kazıları Başkanı Prof.Dr. Abdüsselam Uluçam, Hasankeyf'in yeni yerleşim yerine bir an önce taşınması gerektiğini, taşınma işlemleri bitmeden sular altında kalmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Prof.Dr. Uluçam, şöyle dedi:

"Hasankeyf'te kazılacak kamuya ait alan kalmadı. Yaklaşık 12 yıldır burada kazı çalışmalarını sürdürüyorum. Kamusal alanlarda kazı çalışmalarımız tamamlandı. DSİ'nin istimlak etmesi durumunda şahıslara ait topraklarda kazı çalışmasını yapabiliriz. Yeni yerleşim alanın altında kazı çalışmaları yapılmadan sular altında kalması mümkün değil. O alanı kazmadığımız zaman çalışmamız eksik kalır.

Taşıma işlemleri ihaleye verildi. 15 eserin taşınması işlemleri yakında başlayacak. Ayrıca kale kayalarının sudan korunması gerekir. Aksi takdirde kalenin kayalarında çökme meydana gelir. Hasankeyf köprü sular altında kalacak. Ancak köprü ayaklarındaki Suçluklu dönemine ait rölyefleri taşıyacağız. Hasankeyf'te 15 eserler taşınacak.

Şuanda Hasankeyfliler'in yaşadığı ve 1966 yılında yapılan gecekondu tabir ettiğimiz bu evler kalkacak ki, illa yeni Hasankeyf'e değil nereye taşınsa taşınsın, Ortaçağ kentini kazmamız lazım. Bunları belgelememiz gerekir."

NEOLİTİK DÖNEMİNE AİT KÖY BULUNDU

Batman'da Hasankeyf Kazı Başkanlığı bünyesinde ve Japonya Tsukuba Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yutuka Mıyake'nın bilimsel danışmanlığında, 12 uzman ve 6 öğrenci ile 40 işçinin çalıştığı Hasankeyf höyüğü'nde bu yıl Neolitik dönemine ait 18 boyalı mezar bulundu. Prof.Dr. Yutuka Mıyake, bu höyüğün neolitik dönemin başlangıcına, günümüzden 11 bin 500 yıl önceki döneme denk geldiğini belirterek şöyle dedi:

"Burayı, bölgede ilk kurulan köy olarak biliyoruz. Burada göçebe hayatı yaşanmış. Bir zamandan sonra yerleşik hayata geçilmiştir. Burada çok sayıda yuvarlak evler var. Burada yaşamını sürdürmüşler. 9 metre genişlinde bir yapı bulunuyor. Bu yapı özel bir bina olarak düşünüyoruz. Taban üzerinde dikili taş var. Siirt'te bir höyükte bulunan bir olduğu gibi burada da bir dikili taş bulundu. 30 adet gömü tespit ettik. 11 bin 500 yıllık binadır.

Dikili taş; 1.5-2 metre uzunluğunda olduğunu düşünüyoruz. Burada çok görüldü, tabanın altına gömülmüş insan isketeni bulduk. O dönemde mezarlık olmadığı, yaşadıkları yerin altına insanları gömüyorlardı. Kemik üzerinde boya izleri var. Turuncu ve siyah boya ile kemikler boyanmış. 11 bin ila 11 bin 500 yıllarına ait mezar bulundu. 15 Ağustos'ta kazılara başlandı ve 18 insan iskeleti bulundu. Geçen yılla birlikte yaklaşık 80 insan iskeleti tespit ettik." (Star)