Hayvan Hakları İzleme Merkezi (HAKİM), yaptığı basın toplantısıyla darbe girişimi, OHAL kararları nedeniyle hayvan hakları ihlalleri raporunu ve hayvanlara yaşatılan travmaları açıkladı.

HAKİM'in basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

"BİNLERCE HAYVAN YAŞAMINI YİTİRDİ"

“Hayvanların da insanlar kadar özgür bir yaşam sürdürebilmeleri ve topyekun bir özgürlük için mücadele ederken, 15 Temmuz darbe girişimi ile Türkiye kaosa çevrilmek, mumla aradığımız demokrasi tamamen ortadan kaldırılmak istenmiş; darbe girişimine karşı sokağa dökülen insanlar hayatlarını kaybederken, hiçbir şeyden haberi olmayan binlerce hayvan da yaşamını yitirmiştir.

“Jet seslerinden korkan sokak hayvanları mahallerini terk edip günlerce geri dönememiş, kuşların ölü bedenleri gökten yağarcasına sokaklara dökülmüştür. Helikopterden açılan her ateşte, uçaklarla yapılan her bombardımanda sayısını asla tahmin edemeyeceğimiz, birçok türden, binlerce hayvan katledilmiştir.”

Darbe girişimini şiddetle kınadıklarını ve katledilen tüm sivil insanları ve hayvanları andıklarını belirten HAKİM, hiçbir darbe yönetimini kabul etmediklerini; darbe süreci sonrası oluşabilecek hukuksuz, hak ve özgürlüklere aykırı uygulamaları ve gündeme getirilen idam tartışmaları için de endişe duyduklarını belirtti.

AKM'DEKİ PANKART

HAKİM'in açıklamasında ayrıca, başarısız darbe girişiminin ardından Taksim’de AKM binasına asılan “Bu Aziz Milletin Yiğitleri” imzalı, “Seni  ve köpeklerini kendi tasmanızdan asacağız” pankartı da anımsatılarak, “Cinnet eşiğinde olan toplumumuz hakkında endişe duyduğumuzu belirtiyoruz” denildi.

HAKİM, “İlk dört ayı kapsayan raporlarımızda en az 4 hayvanın boğazlarından, tasmalarından ağaca asılı olarak bulunduğunu da bu vesileyle tekrar etmek istiyoruz” dedi.

* Bu haber Agos’tan derlenmiştir.