Mehmet Göcekli / Demokrat Haber

2011 yılında aldığı beraat kararı Yargıtay 9.Ceza Dairesince bozulan yazar Doğan Akhanlı için yeni yargılama 31 Temmuz tarihinde başlayacak.

Uzun yıllar politik mülteci olarak gittiği ve yerleştiği Almanya’da yaşayan yazar Doğan Akhanlı 2001 yılından beri Federal Almanya Cumhuriyeti vatandaşı.

Almanya’nın tanınmış yazarları arasında olan ve kitapları yoğun ilgi gören yazar Doğan Akhanlı Ağustos 2010'da İstanbul’da havalimanında tutuklanmış ve Metris askeri cezaevine nakledilmişti. Akhanlı 1991 yılında terk etmek zorunda kaldığı Türkiye’ye ilk kez dönüyordu. Amacı sağlık problemleri yaşayan babasını ziyaret etmekti. O tutukluyken babası vefat etti ve son arzusunu yerine getiremediği gibi cenazesine bile gidemedi.

Savcılık Akhanlı’yı, 1989 yılında İstanbul’daki bir döviz bürosuna yönelik ve bir kişinin de öldüğü bir soyguna iştirak etmiş olmakla suçluyordu. Akhanlı bu suçlamayı ve bu soygunla herhangi bir ilgisi olduğunu reddetti. Avukatları savcılığın ortaya koyduğu delillerin her türlü dayanaktan yoksun olduğunu dile getirdiler. Sonunda Doğan Akhanlı beraat etti. Ancak Yargıtay davayı bozunca yeniden yargılama yapılacak.

İstanbul 11. Ağır ceza mahkemesinde saat 9.30’da başlayacak duruşmaya Almanya’dan aralarında ünlü yazar Günter Wallraff’ın da olduğu da çeşitli kurumlardan 22 kişilik bir heyet de katılacak. Davaya Almanya’nın İstanbul Konsolosluğu da gözlemci olarak katılacak. Yazar Günter Wallraff Akhanlı’nın önceki tutuklanmasında da düzenlenen özgürlük kampanyasına destek vermiş ve Türkiye’ye gelmişti.

Davaya katılacak heyet 30 Temmuz’da Türkiye’de olacak ve aynı gün saat 15.00‘da İHD İstanbul şubesinde yazar Günter Walraf’ın da bulunacağı bir basın açıklamasını yapacaklar.

DOĞAN AKHANLI KİMDİR?

1957 yılında Artvin Şavşat’ta doğdu. Uzun yıllar politik tutuklu olarak hapishanede kaldı. 1992 yılında Almanya'ya göç etti. 1998 yılında Kayıp Denizler üçlüsünün ilk kitabı Denizi Beklerken, Belge Yayınları tarafından yayınlandı. Belge yayınları, Kayıp Denizler üçlüsünün diğer kitapları olan Gelincik Tarlası ve Kıyamet Günü Yargıçları'nı 1999 yılında yayınladı.

Kıyamet Günü Yargıçları, Avusturya'da "Die Richter des jüngsten Gerichts" başlığıyla yayınlandı.

Doğan Akhanlı'nın son romanı Madonna'nın Son Hayali, eleştirmen ve yazarlar tarafından 2005 yılının en iyi 10 kitabından biri olarak değerlendirildi. Türkiye'de son tutuklandığında "Fasıl" adlı kitabı da Telos yayınlarından çıktı.

Köln’de eski Gestopo Emniyeti, şimdi Dokümantasyon Merkezi ve Müze olan EL-DE Haus adlı kuruluşta Türkçe rehberlik yapan Doğan Akhanlı Almanca'dan Türkçeye çeviriler de yapıyor.