Gezegen Oort Bulutu içinde olduğu için şimdiye kadar görülemediği ve kızılötesi teleskopla yapılan taramada bulunduğu belirtildi. Gezegene “Tyche” adı verildi.  Tyche’in soğuk ve sönük bir gezegen olduğu için, ışıkla çalışan teleskoplarla görülemeyeceği belirtiliyor.

Devasa Boyutta

Dev gezegen, gezegenlikten 5 yıl önce çıkarılan Plüton’dan 375 kat daha uzakta, Jüpiter’den dört misli büyüklükte ve Güneş sisteminin en dışında. Pluto gezegenlikten çıkarılmasaydı, ondan “10. Gezegen adayı” diye bahsedecektik. Bulunan gök cisminin nasıl adlandırılacağı henüz netletmiş değil.

Neden Tyche?

1980’li yıllarda Güneş’in bir arkadaşı olduğu ileri sürüldü. Buna da düzenli olarak dünya üzerinde büyük canlı kitlelerinin yok oluşunu açıklamak için Yunan Tanrıçalarından Nemesis’in adı verildi. Oort Bulutu içinde yer alan Nemesis 26 milyon yılda bir, bazı kuyrukluyıldızların yörüngesini etkilediği ve bunların da iç güneş sistemine doğru hareket ettiği ileri sürüldü. Yine bu kurama göre, bu kuyrukluyıldızların bir kısmı da Dünya’ya çarparak ve yaşamı olumsuz etkiledi.

Yapılan son bilimsel incelemeler yeryüzünde canlı neslinin tükenme zamanlarının düzenli tekrar eden olaylara dayandığı görüşünü desteklemiyor. Bu nedenle günümüzde artık Nemesis gibi bir kuramın doğruluğuna inanılmıyor. Tüm bunlara karşılık Güneş’in çevresinde birkaç milyon yıllık dönemle dolanan oldukça uzakta ve şimdiye görülememiş bir arkadaşı olabilir.

Gökbilimciler “Nemesis” ile bu nesnenin aynı olmadığını belirtmek için ona Yunan mitolojisindeki yine Nemesis'in hayırsever kız kardeşi Tyche'nin adını verdiler.  Tyche  Yunan Mitolojisi’nde şehirlerin kaderinden sorumlu tanrıça olarak anılıyor.

Yoksa Marduk mu?

Gezegen keşif haberi şimdiden bir çok çevrede tartışılmaya başlandı bile. Bilim insanları karşı çıksa da, ezoterik kesimlerin bir kısmı bu gezegenin Sümer tabletlerinde bahsedilen Marduk gezegeni olma ihtimali karşısında heyecanlanmış  durumda.

DEMOKRAT HABER