Bilgisayar çağının vazgeçilmez ögelerinden “gülen yüz”, 366 yıl önce keşfedilmiş. İngiliz şair Robert Herrick tarafından 1648 yılında yazılan bir şiirde, “:)” sembolünün kullanıldığı ortaya çıktı.

Herrick’e dair arşiv çalışması yapan Chicago Üniversitesi’nden Levi Stahl, To Fortune şiirinde söz konusu sembole denk geldi.

Taraf'ın Huffıngton Post'a dayandırdığı habere göre bu tesadüfi keşif hakkında kişisel blogunda açıklama yayınlayan Stahl, “Dün akşam Robert Herrick şiirleri okurken, tarihin ilk gülen yüzünü keşfetmiş olabilirim” dedi. Şiirin ikinci dizesinin son iki karakteri, günümüzde kullanılan en yaygın gülen yüz formu olan iki nokta ve parantez işaretinden oluşuyor.

Bunun bir yazım hatası olabileceği düşünülse de, söz konusu sembolden hemen önce “yine de gülümsüyorum” ifadesi bulunması, gülen yüzün tesadüfi olmadığı teorisini destekliyor. Bu sembolün sadece kendi sahip olduğu baskıda bulunmasından da şüphe eden Stahl, diğer yayınevi versiyonlarında da aynı ifadeyi görmüş.

19’uncu yüzyıldan itibaren, modern gülen yüzün uzaktan akrabaları zaman zaman kullanılsa da, bilinen anlamıyla ilk gülen yüzün 1982’de ortaya çıktığı düşünülüyordu. ABD’nin Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Scott Fahlman, öğrencilerine attığı bir e-postada, “Şaka yaptığımızı belirtmek için ‘:-)’ kullanmayı öneriyorum. Soldan sağa doğru okuyun. Ancak şaka yaptığımızda değil, şaka yapmadığımızda bir sembol kullanmak daha ekonomik olabilir. Onun için ise ‘:-(’ kullanalım” önerisini paylaşmıştı.