18 Aralık Dünya Göçmenler Günü’nde İstanbul'daki göçmenler, yaşadıkları sorunları ve taleplerini açıklamak için Beyoğlu’nda buluştu.

Müzik eşliğinde eylemlerini gerçekleştiren göçmenler, “Ne turistim, ne zenginim”, “Bizi ihbar değil, tedavi edin”, “Sağlık bir insan hakkıdır” dövizlerini taşıdı.

Basın açıklaması, Göçmen Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ASEM), İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı (İNSEV), Halkların Sağlık Hareketi (PHM), Türkiye Çevresi ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

"TÜRKİYE'DEKİ GÖÇMENLER KENDİ KADERİNE TERK EDİLİYOR"

Açıklamayı yapan İNSEV Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, göçmenlerin sağlık hizmetlerine erişemediğini belirtti. Kılıçaslan, Akdeniz ve Ege denizlerinin adeta göçmenlerin "toplu mezarlarına" dönüştüğünü belirterek, Türkiye'nin bu noktada bir "ara durak" olduğunu söyleyerek, "ancak komşularındaki savaş ve çatışma ortamına, giderek artan göçmen girişine rağmen, göçmenler için elverişli koşullar oluşturmak bir yana, hala 1940’lardan kalan kanunlarla 'Avrupa dışından gelenleri' sığınmacı ya da mülteci olarak kabul etmiyor. Türkiye’de yaşayan ‘geçici sığınmacıların’, ülkede bulundukları sürede insan onuruna uygun yaşam koşulları bulunmuyor" dedi.

Sağlık hakkının temel bir insanlık hakkı olduğunu ifade eden Kılıçaslan, Türkiye'deki göçmenlerin temel sağlık hizmetlerine ulaşım hakkının bulunmadığını, bir kaç STK’nın sınırlı kaynağına ya da kendi kaderlerine terk edildiklerini söyledi.

"HÜKÜMET BURADA DOĞAN ÇOCUKLARI OKULA GÖNDERMİYOR"

Göçmen Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ASEM) Başkanı Doktor Sekouba Conde ise göçmenlerin hastanelerde karşılaştığı muamelenin çok kötü olduğunu anlattı ve "Afrikalı göçmenleri hastaneler kabul etmiyor. Suriye’den gelenlere sağlık hizmetine ulaşım hakkı tanındı ama Afrikalı göçmenlerin böyle bir hakkı yok. Hastane ücretleri de çok yüksek. Fiyatlar göçmenler söz konusu olduğunda beş katına dek çıkabiliyor. Her şey çok pahalı. Eğitimde de problem var. Hükümet, burada doğan çocukları okula kabul etmiyor. Türkiye hükümeti göçmenlere yardım etmeli,” dedi.

TALEPLER

* Sağlık turizmi genelgesinin göçmenlere uygulanması acilen durdurulmalı. 

* Hiç kimse sağlık hizmeti alırken derisinin rengi, cinsiyeti, yasal statüsü ya da ekonomik durumu nedeniyle ayrımcılığa uğramamalı.

* Hastanelerde yatış kararını muhasebeciler değil, doktorlar vermeli.

* Hiçbir nedenle bir doktor veya bir sağlık çalışanı, bir hastayı ihbar etmemeli; ihbar etmekle tehdit etmemeli.

* Hastanede yatan hastalar sebepsiz yere polise bildirilmemeli.

* Türkiye’de dünyaya gelmiş bebeklere temel vatandaşlık ve tüm birinci basamak sağlık hizmetlerine ücretsiz ulaşım hakkı tanınmalı.

* Acil servisler, acil bir durumla başvuran hiçbir hastayı geri çevirmemeli.

* Aile hekimlerinden hizmet alabilmek için bürokratik engeller kaldırılmalı.

* Tüm birinci basamak hizmetler herkes için ücretsiz ve erişilebilir olmalı.

* Başta verem olmak üzere, bulaşıcı hastalıklarda gerekirse ikinci ya da üçüncü basamak hastanelerdeki tedavi hizmetleri de ücretsiz sunulmalı.

Kaynak: bianet, Milliyet / Foto ve video: bianet