Serkan Doğan / Demokrat Haber

JOGFALLS (JOG ŞELALELERİ)

Goa’dan çıktığımızda, Karnataka eyaleti sınırları içerisinde, Shimoga bölgesinde yer alan, 253 metreden (830 feet) dökülen Sharavathi (Şarvati) nehrinin oluşturduğu bu dünyaca ünlü şelaleler, tüm Hindistan’ın en önemli simgelerinden ve turist çekim merkezlerinden biridir. Jog yerli bir lisan olan Kannada dilinde şelale anlamına gelir. Diğer pek çok uzun şelalenin aksine, kayalara çarparak ilerlemediğinden dolayı ve doğrudan yüzlerce metre suyun akışını ve zemine çarpışını izleyebildiğiniz için, Jog şelaleleri muhteşem bir seyir zevki sunuyor.

Raja, Rani, Roarer ve Rocket isimleri verilen dört ana şelaleden oluşan Jog Şelalelerinin üst tarafında, çeşitli açılardan birbiri ardına sıralanan bu görkemli şelaleleri ve altında oluşan gölcükleri izleyip fotoğraf çekebileceğiniz seyir terasları ve kayalık alanlar var. Şu anda tamirat ve bakıma alınan alanda, 1500 merdivenle neredeyse zemin seviyesine kadar da inebiliyorsunuz, elbette yakan sıcak altında yorucu bir yürüyüş olur bu.

Jog şelaleleri (diğer bir adıyla, Gerusoppa veya Jogado Gundi  şelaleleri) yoğun debi artışı sebebiyle, muson mevsimi boyunca 5 ay (Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim) ziyarete kapalı. Jog şelalelerinin karayolu ile mesafesi Goa’ya 235 km, Bangalore’ye 380 km ve Pune’ye ise 595 km’dir. Shivamogga şehrine 100 km ve Sagara’ya ise 30 km uzaklıkta. Buraya kadar gelmişken, Fil parkına uğrayarak fil banyosu yapabilir, file binebilir ve fil besleyebilirsiniz veya Karnataka’nın Jog şelalelerine oldukça yakın bir köyü olan Shirur’daki Shirur Gölünü mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bu sakin ve huzurlu gölün etrafında, çeşitli mesire yerleri mevcut. Üzerinde ise kano ve botlar ile gezebilirsiniz.



DUDHSAGAR ŞELALELERİ

Dudhsagar, süt “dudh” ve sagar “okyanus, su, deniz” kelimelerinden oluşmuştur ve belirli mevsimlerde şelalelerin büründüğü renge atfen, “süt renkli su” veya “süt denizi” gibi bir anlama gelir. Goa eyaletinin Karnataka sınırlarına çok yakın bir bölgede yer alır ve merkez Panjim’den 80 km kadar uzaklıktadır. Goa’nın Colva plajına ise daha yakındır (60 km) ve gün içinde rahatlıkla gidilip gelinebilecek bir noktadır. 310 metrelik uzunluğu ve 30 metrelik genişliği ile Hindistan’ın en uzun şelaleleri arasında yer alan Dudhsagar’ın aktığı gölete (kısa bir yürüyüşün ardından) girmek ve yüzmek de mümkün.

Şelale alanına girerken can yeleği giyme zorunluluğu var. Klasik bir jip ile yarım saatlik bir yolculuktan sonra iniyorsunuz, bundan sonra 15 dk da yürüme mesafesi var. Yol boyunca size sevimli, tatlı ve hırçın maymunlar eşlik edecektir. Onları muzlar ve kuruyemişler ile beslemek ayrı bir zevk. Ve sonunda şelalenin ve göletin görkemli ve harika manzarası ile karşılaşıyorsunuz.

Güney Goa bölgesinde, Mollem’de, Bhagwan Mahavir Vahşi Yaşam Koruma Alanında, Mandovi nehri üzerinde yer alan Şelale, Jogfalls’da olduğu gibi en tepeden zemine kadar suyun düşme seyrini izleme zevkini sunmasa da, iki kademeden oluşan ve bu katmanların tam ortasından geçen bir köprü ve köprüden aralıklarla geçen yolcu treni, bambaşka bir keyif veriyor ziyaretçilerine.

NETRAVALİ ŞELALELERİ

Güneydoğu Goa’da, Sanguem’de yer alan, 211 km2’lik bir alanı kaplayan, Netravali Vahşi Yaşam Koruma Alanı ve Şelaleleri, Dabolim havalimanına 65 km, Margao’ya 45 km, Panaji’ye 75 km ve Palolem plajına yalnızca 30 km uzaklıkta. Palolem’den bir jip yolculuğu ile 45 dk içinde şelale ve trekking alanına ulaşabiliyorsunuz. Evet, yanlış duymadınız, Goa’ya kadar gelmişken hayatınızda deneyimlediğiniz en iyi trekking ve ekstrem spor maceralarından birini yaşamanız mümkün. Kanyon, gölet, büyüklü küçüklü şelaleler ile dolu bu bölgede, Palolem plajından biraz uzakta, serin sularda gün boyu doğa içinde mücadele ve spor keyfini tadabileceksiniz.