Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-Sen) 13 farklı GDO içeren mısırın ithaline izin verilmesi üzerine,  bir basın açıklaması yayınladı.  Basın açıklamasında “Hayvan çıktılarını bitkisel üretimde, bitkisel üretimin çıktılarını hayvan yetiştiriciliğinde kullanmayı sağlayacak politikaları uygulanmalı, çiftçi GDO’lu yem temin edici şirketlere muhtaç bırakılmamalıdır” ifadelerine yer verildi.

Açıklama şöyle:
 
Türkiye GDO’lu ürünler için yol geçen hanına çevrilmiş durumda. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı bu “başarısızlığı” görünmez kılmak için başka politikaları tartıştırmakta.

Yem ürünlerini neden ithal ediyoruz? Hayvanların yemini ülkemizden sağlayacak politikaları neden uygulayamıyoruz? Meralarımızı neden ıslah etmiyoruz? Özgür mera hayvancılığını uygulamayı neden başaramıyoruz?

Halkımızın;”Sap, saman ve otlar hayvana, hayvan gübresi toprağa” diye ifade ettiği hayvan yetiştiriciliği ile bitkisel üretimin birlikteliğini sağlayacak politikaları Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı neden uygulamıyor? İthal yemlere neden muhtaç edildiğimizi tartışmıyoruz. Tartışamıyoruz.

Tartışamıyoruz çünkü, insan ve hayvanların sağlıklı gıda ile beslenmesinden sorumlu olan Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker; “Türkiye’de gıda güvenilirliği hakkında korkulacak bir durum olmadığını” GDO’lu mısırın yemlerde kullanılmasına ilişkin; “Zarar verirse hayvana verir buradan besine asla geçmez” diye yanılsama yaratmaya çalışıyor. Kaldı ki, Bakan Eker, dünyada mısır üretiminin %70i GDO’suz yapılırken, Türkiye’yi neden GDO’ya muhtaçmış gibi gösterdiğinin, korumakta sorumlu olduğu hayvanların sağlığını nasıl bu kadar fütursuzca tehlikeye atabildiğinin hesabını hayvan yetiştiricilerine, çiftçilere ve kamuoyuna vermelidir.

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu olarak diyoruz ki;

•    Hayvan çıktılarını bitkisel üretimde, bitkisel üretimin çıktılarını hayvan yetiştiriciliğinde kullanmayı sağlayacak politikaları uygulanmalı, çiftçi GDO’lu yem temin edici şirketlere muhtaç bırakılmamalıdır

•    Meralar acilen ıslah edilerek, yeniden özgür mera hayvancılığına geçiş sağlanmalıdır.

•    Bu yöntem ile elde edilecek hayvansal ve bitkisel ürünler sağlıklı olacak, halk gıdayı endişesiz biçimde alabilecek ve kullanabilecektir.

Abdullah Aysu – Çiftçi-Sen Genel Başkanı

Ali Bülent Erdem – Çiftçi-Sen Genel Sekreteri


(karasaban.net)