Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

1996 yılında bir grup Türkiyeli Ermeni ve Hrant Dink tarafından kurulan Agos gazetesinin emektar çalışanı Sarkis Seropyan, kısa süreli hastalığının ardından bugün (28 Mart) hayatını kaybetti.

Bir süre önce İstanbul Yedikule'deki Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nde müşahede altına alınan emektar gazeteci Sarkis Seropyan, geçtiğimiz günlerde evinde istirahate çekilmişti.

Agos gazetesinin kuruluş aşamasından günümüze dek sayısız makalelere, kültürel ve tarihsel içerikli özel dosyalara imza atan Sarkis Seropyan, Agos’un Ermenice sayfalarının editörlüğünü de üstlendi.

Gazetenin genel yayın yönetmeni Hrant Dink hakkında, “Türklüğü aşağıladığı” suçlamasıyla 301’inci maddeden açılan davada, Sarkis Seropyan gazetenin imtiyaz sahibi sıfatıyla bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

1935 yılında doğan Sarkis Seropyan, Agos’un kuruluşundan önce de çeşitli dergi ve gazetelere Ermenice makaleler yazdı.

“Bağdik Avedisyan” müstear ismiyle Prof. Dr. Levon Haçikyan’ın, “Hemşin Gizemi” adlı kitabını Türkçeye çevirdi.

Seropyan, Ermeni, Rum, Asuri-Süryani, Ezidi, Gürcü, Bizans, Pers, İran, Osmanlı, Kürt, Zaza, Alevi, Hemşin Ermenileri ve Müslümanlaştırılan Ermenilerin de dahil olduğu enternasyonel bir vizyonla önemli makaleler, kültürel ve tarihsel içerikli dosyalara imza attı.

Agos’un sembol isimlerinden biri olan Sarkis Seropyan, 2009 yılında hayatını kaybeden Ermeni komünist yazar Sarkis Çerkezyan’ın da yakın arkadaşıydı.  

Seropyan, yayın hayatı dışında, “Gelecek Uzun Sürer” adlı sinema filminde oyuncu olarak rol aldı. Tarihi Batı Ermenistan’da yer alan Ermeni tarihi ve kültürel eserleri konusunda sayısız makaleler yayımlayan Sarkis Seropyan, anayurtlarını ziyaret etmek isteyen Diasporalı Ermeni kafilelerine de rehberlik etti.

Evli ve iki çocuk babası olan Sarkis Seropyan, önümüzdeki günlerde İstanbul’daki Ermeni kilisesinde yapılacak olan cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlanacak.