Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, Galata çevresinde içkisiz alan yaratmak için daha önce bölgedeki tekel bayiler kapatılmış, kule çevresinde içki içilmesi de yasaklanmıştı. Bu karar sonrası kuleye el koyan belediyenin, önümüzdeki hafta itibariyle işletmeyi kendi şirketi olan Beltur’a vereceği açıklandı.

Galata Kulesi Yetkilisi Hakan Özçapak, her yıl temmuz ayında yenilenen kira kontratının belediye tarafından tek taraflı olarak feshedildiğini anlattı.

Bu noktada belediyenin herhangi bir gerekçe göstermediğini anlatan Özçapak, yasadaki kanunlar gereği belediyelerin kiraladıkları işletmelere 1 ay önceden haber vermek suretiyle el koyabildiğini aktardı. Bu aşamada kendilerine kuleyi boşaltmaktan başka çare kalmadığını aktaran Özçapak, yargı yolunun da sözleşme gereği kapalı olduğunu söyledi.

Özçapak, “Sözleşme temmuzdan temmuza yenileniyordu. 2012 yılında buradan 5 milyon TL ciro elde ettik. Geçen hafta İBB’ye bağlı olan Beltur yetkilileri geldi ve artık kendilerinin işletmeci olacaklarını söyledi” diye konuştu.

Geçen yıl alınan bir kararla Galata Kulesi çevresinde içki içmek yasaklanmıştı. Çevre kirliliği yaratıldığı ve çok fazla gürültü yapıldığı gerekçesi ile alınan bu kararın ardından çevredeki tekel bayileri de kapatıldı. İçki satışının da yapıldığı kule içindeki restoran da farklı gerekçeler ile birkaç kez mühürlendi. Son olarak belediye kuleye tamamen el koydu.