BATMAN'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Kuşçukuru Köyü'nden 1992 yılında Almanya'ya göç eden 10'u aşkın Ezidi ailesi, yörede etkili olan Reşkotan Aşireti'ne 'emanet ettikleri' köylerinin kendilerine verilmesini istedi. Almanya'dan ilk etapta 10 ailenin dönüşe hazırlandığını belirten Nedim Erkiş; "Tapulu köyümüz bize verilmezse hukuki yollara başvuracağız" dedi.

Beşiri İlçesi'ne bağlı köylerden yıllar önce bazı olumsuz koşullar yüzünden Avrupa'ya göç eden Ezidiler, şimdi de tersine dönüşe hazırlanıyor. Almanya'nın Hollanda sınırındaki Emeric kentinde oturan Beşiri'den göç eden Ezidiler, terk ettikleri topraklarına dönmek için geldikleri Batman'da kalmaya başladı.

1992 yılında 100 haneli Kuşçukuru Köyü'nü emanet olarak teslim ettikleri çevre köylülerden haklı olarak yeniden talep ettiklerini belirten Nedim Erkiş, Salih Baran, Kahraman Çelikçer ve Hikmet Erkiş, Batman'da basın toplantısı düzenledi.

Beşiri İlçesi sınırlarında 1970'li yıllarda 10 binin üzerinde Ezidi yaşadığını belirten Erkiş, "Ezidiler'in bu coğrafyada sayısı maalesef 500'ün altına düştü. Türkiye'nin AB yolunda yaptığı reformlar bizi umutlandırdı. Son yıllarda Batman Valiliği'ne atanan valilerin Ezidiler’in dönüşü konusunda mesajları bizi harekete geçirdi. Bu süreçte güzel gelişmelere tanık olduk. İlk kez Maliye Bakanı sayın Mehmet Şimşek'in Batman Valisi sayın Yılmaz Arslan'la birlikte Ezidilerin taziyesine katılması bize destek ve moral verdi" dedi.

"SÜRYANİLER GİBİ DÖNMEK İSTİYORUZ"

Avrupa'da yaşayan Süryaniler'in Mardin'in Midyat İlçesi'ne dönüşünün kendilerini de tetiklediği ifade eden Nedim Erkiş, şöyle konuştu;

Avrupa'da yaşayan Ezidiler de topraklarına dönmek istiyor. DTK'nin iki hafta önce Diyarbakır'daki 'Ezidi Konferansı'na her coğrafyadaki Ezidiler'in katılması bizi dönüş için daha da umutlandırdı. 30 yıla yakın bir süredir Almanya'da yaşıyoruz. Kuşçukuru Köyü sahipleri olarak son gelişmelerle biz de dönüş için karar aldık. Avrupa'daki bazı birikimlerimizi de topraklarımızda değerlendirmek istiyoruz. 1992 yılında köyü teslim ettiğimiz simalardan adım atılması için olumlu cevap bekledik. Maalesef hiçbir karşılık beklemeksizin evlerle birlikte teslim ettiğimiz köyümüzün bize verilmeyeceği konusundaki tavırlar bize tek kelimeyle şok etti. Dönüşümüzde itirazsız bir şekilde köyümüzü bize teslim edeceği konusunda söz verenlerin tavırları doğrusu bizi üzmüştür. Bu talebimizin coşkuyla karşılanıp ödüllendirilmeyi beklerken bizi engellemeye yönelik tavırlara doğrusu anlam veremedik."

"HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ"

Yaklaşık 10 bin dönümlük köyün yarısının tapularının kendi adlarına ait olduğunu söyleyen Kuşçukuru heyeti adına konuşan Erkiş, şunları söyledi:

"Sahibi olduğumuz Kuşçukuru köyündeki ev ve arsalarımıza yerleşmemiz için hukuki bir süreç başlatmak zorunda kaldık. Bu sorunun akil kişilerle hukuk kuralları içerisinde çözümlenmesini ve köylerimizin bize iade edilmesinin özlemi içindeyiz. Ayrıca İl yöneticileriyle sağduyulu kesimlerin haklı talebimize destek vereceklerini bekliyoruz."

Heyette yer alan Salih Baran da kendilerine ait tapulu köyde oturanların köyü boşaltmalarını istediklerini belirterek şöyle konuştu;

"Bugüne kadar hiçbir karşılık beklemediğimiz ve icar parasını dahi almadığımız köyde oturan üç ailenin arazilerimizi sürmemelerini istiyoruz. Topraklarımıza yeniden dönmeye kararlıyız. Eğer önümüze engel çıkarsa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağız."