Bugün Ezidilerin kutsal bayramı olan Çarşema Sor. Ezidi inancında önemli bir yere sahip olan bayram, miladi takvime göre Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba günü kutlanıyor. Ezidilerin inancına göre her sene bu zamanlarda, kötülükleri ortadan kaldırmak ve insanlar arasında iyiliği yaymak için yeryüzüne bir melek iniyor.

ŞENGAL DAĞI'NDA KUTLAMA

IŞİD saldırısından kaçarak Şengal Dağı’na sığınan Ezidiler, Çerşema Sor’u Şengal Dağı’nda kutladı. Dünyanın oluşumunu simgeleyen yumurtalar tencerelerde kaynatılarak sarı, kırmızı, yeşil renklere boyandı.


URFA, ŞIRNAK, DİYARBAKIR, MARDİN VE SİİRT'TE KUTLAMALAR

IŞİD saldırıları nedeniyle Şengal'i terk etmek zorunda kalarak Türkiye'deki kentlere gelen Ezidiler, Urfa, Diyarbakır, Siirt, Mardin, Şırnak, Urfa'da da Çarşema Sor'u kutladı.

Urfa

Ezidiler Urfa'nın Viranşehir ilçesinde, kendileri için kurulan çadır kamplarda, bayramlarını Viranşehirli Ezidilerle birlikte kutladı. Avrupa Ezidiler Konfederasyonu Eş Başkanı Leyla Feyman, Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Filiz Yılmaz ile HDP İlçe Örgütü Eş Başkanı Ayşe Sürücü'nün de katıldığı kutlamada, masalar rengarenk çiçeklerle süslenip, ikramlarda bulunuldu. Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Filiz Yılmaz, burada yaptığı konuşmada tüm Ezidilerin bayramını kutlayarak, "Dilerim ki, bir dahaki bayramı, Şengal'de kutlarsınız. Bizler de oraya misafir olarak geliriz" dedi.

Avrupa Ezidiler Federasyonu Eş Başkanı Leyla Feyman de konuşmasında "Ezidiler 73 katliama maruz kaldılar. Fakat yılmadılar. Bugün bizim bayramımız. Fakat çadır kampında kutluyoruz. Şengal'de mücadele verenler başta olmak üzere tüm Ezidi halkımızın bayramı kutlu olsun" dedi. Kutlamada Ezidiker ise tek dileklerinin gelecek bayramı Şengal'de kutlamak olduğunu ifade etti.

HDP Urfa milletvekili adaylarından Ezidi olan Serhat Dicle Yüksel, Viranşehir Belediyeasi eski Eş Başkanı Leyla Güven ve HDP İl Eş Başkanı Sevda Çeliközbingöl de kampa gelerek Ezidilerin bayramını kutladı.

Şırnak

Yurtlarından göç ederek Şırnak'a gelen ve Bişeng Yaşam Merkezi'ne yerleştirilen Êzidî yurttaşlar da bayramlarını düzenledikleri etkinlikle kutladı. Kutlamaya yüzlerce yurttaşın yanı sıra HDP Şırnak milletvekili adayları Leyla Birlik, Ferhat Encü ve Aycan İrmez ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

Yurtlarından uzak olmaları dolayısıyla buruk geçen kutlamada, Êzidî yurttaşlar adına konuşan Mihemet Şengali, "Çarşema Sor" bayramının başta Êzidîler olmak üzere tüm Kürtler için aydınlığı temsil ettiğini ifade ederek, "Bu bayram bizler için tüm karanlıklardan arınmanın ve aydınlık günlerin habercisidir. Doğanın uykusundan uyanması ve yeniden yeşile bürünerek kendisini yenilediği bir anlama tekabül eder" dedi.

Diyarbakır

Ezidiler Diyarbakır'da Yenişehir Belediyesi'ne ait sosyal tesislerde Çarşema Sor Bayramı'nı kutladı. Bayrama HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Feleknas Uca, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gülten Kışanak, Ezidi Federasyonu Eş Başkanı Leyla Ferman, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, DTK Halklar ve İnançlar Komisyonu ile çok sayıda Ezidi yurttaş katıldı. Rengarenk süslenmiş yumurtaların tokuşturulmasıyla başlanan kutlamalarda, çocukların heyecanı renkli görüntüler oluşturdu.

Kutlamada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Feleknas Uca, Çarşema Sor Bayramı'nın Ezidi halkı için tarihi bir öneme sahip olduğunu ve Ezidi için kutsal olan topraklarda yıllarca coşku ile kutlandığını belirterek, IŞİD saldırılarına değinerek, bu yüzden bu bayramı coşkuyla kutlayamayacaklarını ifade etti. Uca, "Êzidîler tarih boyunca 74 fermanla karşı karşıya kaldı ancak hiçbir zaman inançlarından, kültürlerinden ve dillerinden vazgeçmediler. Bizde bu tarihi günü Êzidîlerle bir arada bulunabilmek ve inancımıza, kültürümüze sahip çıkabilmek ve Şengal direnişinde yaşamını yitiren bütün yoldaşlarımızı anmak amacıyla bu programı düzenledik" dedi.

Çarşema Sor Bayramı'nı kutlayarak söze başlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, Ezidilerin yaşadığı acıların halen taze olduğunu ancak kutlanan bayram ile Ezidilerin yüzünün gülmesinin Ezidilerin inanç ve kültürlerine ne kadar bağlı olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından çocukların yumurtaları tokuşturması renkli görüntüler oluştururken, kutlama, kadınlara karanfil dağıtılması ile sona erdi.

Siirt

Siirt Barış Anneleri Meclisi, Siirt'te Dudêran Şengal Kampı'nda kalan Ezidilerin Çarşema Sor Bayramı'nı kutladı. Ezidi kadınlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan Barış Anneleri, kadınlar ile bir süre oturup sohbet etti. Sohbet sonrasında Ezidi bir kadının yaktığı ağıt nedeniyle duygulu anların yaşandı. Siirt Barış Anneleri Meclisi adına Maşallah Işık Arslan, Barış Anneleri olarak Ezidi halkının bayramını kutlamaya geldiklerini ifade ederek, "Êzidî halkının gelecek bayramda Özgür bir Şengal'de Önderliğimizle birlikte kutlamayı umut ediyoruz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından yumurta tokuşturuldu.

Nusaybin

Mardin'in Nusaybin ilçesinde belediye, Ezidi yurttaşların yaşadığı Mezra Êzidiya köyünü ziyaret ederek, yurttaşların Çarşema Sor Bayramı'nı kutladı. Belediye Eş Başkanı Cengiz Kok ve belediye çalışanlarının katıldığı ziyarette belediye çalışanları da eşlik etti. Köyde yaşayan yurttaşlar ziyaretten memnuniyetlerini dile getirirken, misafirlerine ikramlarda bulundu.

Daha sonra Nusaybin Belediyesi bünyesinde çalışma yürüten Mitanni Kültür Merkezi çalışanlarının çaldığı davul zurna eşliğinde halaya duruldu.

DTK VE KCK'DEN MESAJ

Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Ezidiler de bayramı, Diyabakır ve Batman’da kaldıkları kamplarda buruk karşılarken Demokratik Toplum kongresi (DTK) Eşbaşkanları Selma Irmak ve Hatip Dicle, Ezidilerin  Çarşema Sor bayramını kutladı.

KCK İnanç ve Halklar Komitesi de Çarşema Sor bayramı için yayınladığı mesajda; Ezidilerin Kürt kültürünün en kadim koruyucuları ve taşıyıcıları olduğunu açıkladı. YBŞ ve YPJ Şengal Genel Komutanlıkları da Çarşema Sor’un Ezidi halkının özgürlük miladı olacağını belirtti. (DİHA, İMC)