IŞİD’in rehin aldığı 3 bin kadın ve kız çocuklarından yaklaşık 400’ü kaçarak, kurtulmayı başardı. Ancak bu kadınların önemli bir kısmı IŞİD tarafından cinsel istismara uğradı ve hamile bırakıldı.

Kimisi bunu açıkça dile getirip kürtaj olmayı tercih ederken, çoğu kadın toplumdan gelecek tepkilerden çekinerek hamile olduğunu gizledi.
Ancak Irak’ta yasalara göre kürtaj yasak.

Bu nedenle insan haklarıyla ilgilenen bazı milletvekilleri, yaşanan istisnai durum için kürtajın serbest bırakılmasını öngören yasa tasarısını hazırlayarak Irak Kürdistan Bölge Parlamentosu’na gönderdi.

imctv.com.tr'de yer alan habere göre, Tasarı Parlamento’dan geçerse cinsel istismar sonucu hamile kalan kadın ve kız çocukların kürtaj olması yasalaşacak. Ancak bunun için Ezidilerin inanç önderlerinin de onay vermesi gerekiyor.

Milletvekilleri kürtaj hakkının bir an önce tanınmasını istiyor ve hamile kalan kadınların ağır travmalar yaşadıklarını aktarıyor.

Uluslararası Af Örgütü geçen ay yayımladığı “Cehennemden kaçış – Irak’ta IŞİD esaretinde işkence ve cinsel kölelik” başlıklı raporunda, IŞİD tarafından alıkonulan Ezidi kadın ve kız çocuklarının işkence, cinsel istismara ve cinsel tacize maruz kaldığını açıklamıştı.

İşkence ve cinsel istismar dahil her türlü cinsel tacize maruz kalan Ezidiler arasında 10-12 yaşlarında kız çocuklarının da olduğuna dikkat çekilen raporda, IŞİD’ın cinsel istismarı silah olarak kullandığı belirtilmişti.