Yüksekova'da öğretmenlik yapan Kumru Konak uyurken yanlarında yapılan kaçak binanın kolonları çöktü. Üzerine dökülen beton harcı Konak'ı bitkisel hayata soktu. Ege Üniversitesi, Konak'ın yurtdışında tedavi edilmesi için rapor yazdı, ama Sağlık Bakanlığı bu talebi reddetti

İdris Emen’in Radikal’deki haberine göre, Türk Dili ve Edebiyat öğretmeni mezunu Kumru Konak 2014 yılında Hakkari’nin Yüksekova ilçesine atandı. Bir yıl boyunca öğretmenlik yapan Konak, 8 Haziran günü evinde uyuyordu.  Evinin bitişiğindeki arazide ise kaçak bir bina yapılıyordu. Firma dört katlı kaçak binaya fazla beton harcı dökünce inşaatın kolonları çökerek Konak’ın uyuduğu odanın duvarlarında bir delik açtı.

O sırada her şeyden habersiz uyuyan odasında uyuyan Konak delikten odasına akmaya başlayan yüzlerce kiloluk beton harcın altında kaldı. Ağır yaralanan Konak askeri helikopterle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaldırıldı. Kafasından aldığı darbeler sonucu bitkisel hayata giren Konak Van’da üç hafta tedavi gördükten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaldırıldı. Ege Üniversitesi’nde de altı ay tedavi gören Konak’ın sağlık durumunda bir iyileşme olmayınca, doktorları Konak’a ‘yoğun bakım rehabilitasyon’ tedavisi uygulama kararı aldı. Ancak Türkiye ’de yoğun bakım rehabilitasyonu uygulayacak bir hastane bulunmadığı için Konak’ın Almanya ’da altı ay tedavi görmesi için üniversite tarafından yurtdışı tedavi raporu hazırlandı.

ÜNİVERSİTE SEVK ETTİ, BAKANLIK REDDETTİ

Konak için hazırlanan yurtdışı tedavi raporunda “hastanın refakatçi eşliğinde 6 ay süre ile yurtdışında bulunan Kliniken Schmıeder Neurogisches Fach-und Rehabilitationskrankenhaus  Allenesbach yoğun bakım sonrası rehabilitasyon merkezime sevki uygundur” ifadesi kullanıldı. Yönetmelik gereği Konak’ın yurtdışında tedavi görmesi için Ege Üniversitesi’nden alınan raporun Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından da onaylanması lazımdı.

Konak’ın ailesi Ege Üniversitesi’nden aldığı raporu 16 Nisan 2014 tarihinde Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi  Sağlık Kurulu’na sundu. Raporu değerlendiren Sağlık Kurulu, Konak’ın Almanya’da tedavi görmesini reddetti. Tedavi reddine dair hiçbir sebebin belirtilmediği Sağlık Kurulu raporunda, “Kumru Konak’ın T.C. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı’ndan almış olduğu 25.03.2015 tarih ve 206893 sayılı yurtdışında tedavisinin gerektiğine dair raporu hastanemiz Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Nöroloji ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon kliniklerimizin görüşleri doğrultusunda uygun bulunmamıştır” ifadesi kullanıldı.

TEDAVİ İÇİN 144 BİN LİRA LAZIM

Kardeşinin tedavi olması için 144 bin lira paraya ihtiyaç duyduğunu söyleyen Ali Ekber Konak sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’Kardeşim öğretmenlik görevini yapmak için Yüksekova’ya gitti. İhmaller sonucunda da bitkisel hayata girdi. Türkiye’de yapılabilecek bütün tedavileri uyguladık. Ancak tedavilere cevap veremedi. Almanya’da tedavi görmesi lazım. Elimizde Ege Üniversitesi’nden onaylı yurtdışı tedavi raporu olmasına rağmen bakanlık tedavi talebimizi reddetti. İşin ilginç tarafı tedavi talebimizi neden kabul etmediğini de söylemiyorlar. Almanya’da tedavi verecek hastane ile görüştüm. Tedavi için ayda 24 bin lira istiyorlar. Bu 6 ayda 144 bin lira demek. Ben devlet memuruyum. Bu parayı nereden bulacağım? Kardeşimin hayatına dönüp öğrencileriyle buluşmasını istiyorum. Kardeşim bu kazayı geçirdiğinde birkaç öğretmen arkadaşı bize destek çıktı. Onun dışında kimse ona sahip çıkmadı.’’

Öte yandan kaçak inşaat yapan ve kaçak inşaata beton dökerek Konak’ın bitkisel hayata girmesine neden olan sanıklar hakkında kamu davası açıldı. (Radikal)