Ayça SÖYLEMEZ / BİA

Kırıkkale F-tipi Kapalı Cezaevi'nde hükümlü olan Osman Evcan, vegan yemek hakkını elde ettiği için 3 Kasım'dan beri sürdürdüğü açlık grevini sonlandırdığını açıkladı.

 

Avukatı Taylan Savran, bianet'e yaptığı açıklamada, haberi cezaevi psikoloğu Kezban Yavuz'dan aldığını söyledi. Savran, açlık grevinin sonlandığını teyit etmek üzere önümüzdeki hafta perşembe günü cezaevine gidecek.

 

"Evcan, Yavuz'dan, vegan yemek talebinin karşılandığını ve açlık grevini bıraktığını bana iletmesini istedi. Cezaeviyle ilgili kötü muamele gibi sorunlarının bu aşamada tali sorunlar olarak gördüğünü söyleyerek, açlık grevini şimdilik bıraktığını açıkladı."

 

Avukat Savran, Evcan'ın vegan yemek talebinin karşılanmasını ve bunun sürekli hale gelmesini ana talep olarak öne sürdüğünü, yemek talebi karşılandığında açlık grevini bırakabileceğini söylediğini ifade etti. Evcan'ın ailesine de açlık grevini bıraktığı haberi verildi.

 

Osman Evcan, kim olduğunu, neden hapishanede olduğunu ve vegan yaşam kültürünü nasıl benimsediğini 16 Kasım'da yazdığı mektubunda açıklamıştı.

 

Evcan'a vegan yemek verilmesi için imza kampanyası başlatılmış, ayrıca farklı kentlerde birçok eylem düzenlenmişti. Evcan'a destek için bir duvar gazetesi de çıkarılmıştı.

 

Evcan'ın annesi Zeliha Evcan oğlu açlık grevindeyken kendilerinin de yemek yiyemediğini söylemişti. Osman Evcan'a Vegan Yemek İnsiyatifi'nden Can Başkent de "şaşalı yemekler beklemiyoruz,  minimum bir besleyicilik ve yenebilirlik standardı gerekiyor" demişti. (AS)