Çerkeslerin Eskişehir'de yapmak istediği miting, gösteri alanına tur otobüsleri ve turistler geldiği gerekçesiyle yasaklandı. Eskişehir Valisi'nin Çerkesler ile diyaloğu ise daha çarpıcıydı: "Siz kimsiniz kardeşim, niçin Eskişehir'e geliyorsunuz, miting falan deyip ortalığı karıştırıyorsunuz. Ortalıkta 13 tane cenaze var." "Ölmedi lan ölmedi. Sen daha ölüyle şehit arasındaki farkı bilmiyorsun." "Ben size Eskişehir'de miting falan yaptırmam."

ESKİŞEHİR- Çerkes Hakları İnisiyatifi'nin 24 Temmuz'da Eskişehir Odunpazarı'nda yapmayı planladığı Çerkes Hakları Mitingi, Eskişehir Valiliği tarafından yasaklandı. Mitinge 9 gün kala gönderilen Vali Yardımcısı Aydın Tefikoğlu'nun imzasının yer aldığı tebligatta, yasağın gerekçesi şöyle belirtildi:

"İlimiz iç ve dış turizm bakımından önemli bir merkez haline geldiğinden, içinde bulunduğumuz bu turizm mevsiminde, özellikle Cumartesi ve Pazar günleri tur otobüsleri ile gelen yerli ve yabancı turistlerce Odunpazarı meydanında geziler düzenlendiğinden ve açık hava toplantısı düzenlenmek istenilen alan, tarihi yerlerin, müzelerin ve turistlerin rağbet ettiği mekanların olduğu bölge olduğundan, ekonomik ve kültürel bakımdan önem arz eden Odunpazarı Meydanı'nda 24/07/2011 tarihinde 'Çerkezlerin Kültürel Hakları' konulu Açık Hava Toplantısı düzenlenmesine Valilik Makamı'nın 13/07/2011 gün ve 943 sayılı olurları ile izin verilmemiştir."

ÇERKESLERDEN TEPKİ

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Çerkes Hakları İnisiyatifi, Türkiye'nin toplumla arasındaki sorunlarını halledip, ülke içi barış ve huzuru temin etmesi gerektiği belirtildi.

"Fakat görünen odur ki iş başında bulunan bazı basiretsiz yöneticiler sebebiyle Türkiye bu huzur ve sükunu kolay kolay sağlayamayacaktır" diyen İnisiyatif, "devlet kudretini istedikleri zaman, diledikleri gibi kullanılabileceğini zanneden ilkel ve ilkesiz yöneticilerin" toplumu her fırsatta provoke ettiğini, devletine küskün vatandaş sayısını her geçen gün arttırdığını kaydetti.

Açıklamada, bu yöneticilerin "devleti babalarının çiftliği sandıkları", halkın yararına hizmet üretmeleri için verilen yetkileri, vatandaşlarını ezmek ve sindirmek için kullandıkları ifade edildi.

Yasağın gerekçesini "uyduruk" olarak nitelendiren İnisiyatif, Odunpazarı'nda seçim mitingleri düzenlendiği, bu mitinglerin turizmi etkilemediğini belirtti.

SANKİ ODUNPAZARI'NA TURİST YAĞIYOR

Açıklamada, "Bu gerekçeyi okuyan da sanır ki Eskişehir'e her gün turist yağıyor. Veyahut sanır ki Eskişehir'in Odunpazarı mevkii, İstanbul'un İstiklal Caddesi'nden daha hareketli bir yer... Bu gerekçe inandırıcı olmadığı gibi komik de" denildi.

ETHA’nın haberine göre, İnisiyatif, Vali Yardımcısı Tefikoğlu ile görüştüklerinde imzaladığı evrakın mahiyetini bilmediğini, önüne gelen yazıyı sadece parafe ettiğini söylediğini aktardı.

VALİ: NİYE ORTALIĞI KARIŞTIRIYORSUNUZ?

Daha sonra cep telefonu üzerinden Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar'a ulaştıklarını belirten Çerkes Hakları İnisiyatifi, kendisi de Tokatlı bir Adige olan Vali ile aralarında geçen diyaloğu şöyle aktardı:

-Vali Kılıçlar: Miting için izin kağıdınız var mı kardeşim elinizde?
-ÇHİ: Evet var.
-Nasıl var?
-Valilik imzalı olarak var.
-Siz kimsiniz kardeşim, niçin Eskişehir'e geliyorsunuz, miting falan deyip de niçin ortalığı karıştırıyorsunuz. Zaten ortam gergin, görmüyor musunuz ortalıkta 13 tane cenaze var...
-Sayın Valim biz bu mitingin iznini o 13 kişi ölmeden önce almıştık...
-Ölmedi lan, ölmedi. Sen daha ölüyle şehit arasındaki farkı bilmiyorsun. Ben size Eskişehir'de miting falan yaptırmam. Bir daha da beni aramayın...
-Vali bey sizi Çerkes halkına şikayet edeceğiz...

Vali son cümleyi duymadan telefonu kapatırken, Çerkes Hakları İnisiyatifi, görüşme için "tam bir despot ve basiretsiz yönetici tavrı: Kanun benim, benim dediğim olur" dedi.

İnisiyatif, Eskişehir Valisi Kılıçlar'a "kraldan çok kralcılıkla kazanılan rütbelerin kimsenin nezdinde bir anlam ifade etmeyeceğini" belirtti, Çerkes halkının var olma mücadelesinin engellenemeyeceğini kaydetti.

Açıklamada, "Bilinsin ki, başladığımız Çerkes Hakları Mitingleri'ni seri halde devam ettirecek, bütün Çerkes yoğun vilayetlerde tek tek hayata geçireceğiz" denildi.