DEMOKRAT HABER

Ermeni cemaatinden bir grup vatandaş Van'da yaşayan Hıristiyanların yaklaşık 7 yıldır ibadet ettikleri evin resmen kilise olarak açılmasına tepki gösteren AKP Van milletvekili Mustafa Bilici’yi açık bir mektupla kınadılar.

Geçtiğimiz hafta BDP’li Van Belediyesinin verdiği izinle Van'da yaşayan 80-90 civarındaki Hıristiyan’ın kullandığı ev, kilise olarak ibadete açıldı.

KİLİSENİN AÇILMASI SİYONİST FAALİYETMİŞ

Kilisenin tabelasının asılmasına ve ibadete açılmasına en sert tepki ise Van AKP milletvekili Mustafa Bilici’den geldi. Mustafa Bilici yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada: "Yapılan faaliyet misyonerlik faaliyetidir ve maalesef misyonerlik faaliyetleri de anlaşılan o ki, bölgemizde artık aleni yapılır hale gelmiştir. Kilisede Türkçe, Farsça, İngilizce ve Kürtçe dillerde dualar yapıldığı ve bu dillerde çok sayıda basılmış İncil ve ilahiler de bulunduğu, kilise giderlerinin ise yurtdışındaki Hıristiyanlar tarafından karşılandığı açıkça belirtilmektedir. Yüzde yüzü Müslüman toplumlarda Siyonist faaliyetlere alet olarak yeni kiliseler açmak büyük bir gaflettir. Müslüman Van halkı kilise açanların ya da açtıranların maksadını görmeyecek ve sezmeyecek kadar kör ve aptal değildir" diyerek tepkisini dile getirdi.

İLK TEPKİ İHD’DEN

Mustafa Bilici’nin sözlerine ilk tepki ise İnsan Hakları Derneği Van Şubesinden geldi. İHD Van şubesi yaptığı açıklamada “ Geçmişte Van'ın kadim sahibi olan Ermeni kökenli vatandaşların Hıristiyan olduğu hepimizin malumudur. Bundan dolayı Hıristiyan olan bu insanların dini ibadetlerini kilisede yapmaları çok doğaldır. Sayın vekil aynı zamanda kendisi ile de çelişmektedir. Bir yandan Van halkının herkesin dini inançlarına saygılı bir toplum olduğunu söylemekte diğer yandan da belediye yetkililerinin davet üzerine gittiği bir kilise açılışı için Van halkının değer yargılarıyla bağdaşmamaktadır demiştir. Bu açıklamanın diğer dinlere karşı ne kadar tahammülsüz olduğunun bir göstergesidir. Bu açıklanan çelişkili duruma göre, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu diyoruz.'

BİR TEPKİ DE YURTTAŞLARDAN

Ermeni cemaatinden bir grup vatandaş ise http://hyetert.blogspot.com/ sitesinden yayınladıkları açık mektupla Van milletvekili Mustafa Bilici’yi kınadıklarını dile getirdi. Yapılan açıklamada:
‘Sayın Milletvekili, bazı ırkçı, şoven kişilerce sürekli gündeme getirilen gerçekte Hıristiyan tebliğciliği olan misyonerliğin suç olduğu yolundaki görüşünüz de tamamen yanlıştır. Türk Ceza Kanununa göre misyonerlik değil misyonerleri engellemek suçtur. Kaldı ki, Sayın Başbakanın da deyimiyle “Abdestinden şüphesi olmayanın, namazından şüphesi olmaz.”

Van halkının yüzde yüzünün Müslüman olduğunu övünerek belirtiyor ve halkı, kiliseye tepki göstermedikleri takdirde, aptal durumuna düşeceklerini söyleyerek kilise cemaatine karşı açıkça kışkırtıyorsunuz. Bildiğiniz gibi “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” Türk Ceza kanununa göre suçtur. Asırlarca bu halk Van’da Hıristiyan-Türk bir arada yaşamış ve sonra birden Van mozaikten mermere dönüşmüş, ancak burada övünülecek bir yan bulmak zor. Van halkının büyük bölümünün geçen yıl Ahtamar Surp Haç kilisesinin açılışında ziyaretçilere tepki göstermek yerine dostluk ve yakınlık gösterdiği de kesin. Bu nedenle umarız Van halkını suçlamazsınız.’ sözleriyle Mustafa Bilici’ye tepkilerini dile getirdiler.