Batman’ın Sason ilçesinden göç eden Ermeniler yıllar sonra Mereto Dağı'ndaki kilisede ayin yaptı.

 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Fransa, İtalya, Ermenistan, Karabağ'da yaşayan ve İstanbul ile bir çok ilde bulunan Sasonlu Ermeni vatandaşı kutsal hafta olarak ilan ettikleri Temmuz ayının son haftasını Batman'ın Sason ilçesinde bulunan 3 bin metre yükseklikteki Mereto Dağı zirvesinde geçirdi.

 

Merkezi İstanbul'da bulunan ve geçtiğimiz yıl kurulan Mutki ve Sason Ermenileri Dayanışma Derneği tarafından organize edilen Mereto Dağı tırmanışı için Orhanağa köyü sakinleri yaylada ev sahipliği yaptı. 25 koyun ve keçinin kesildiği etkinlikte 100'e yakın misafir ağırlayan köylüler, eski Mereto geleneğini Ermeni köylüleri ile birlikte kutlamaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

 

Mutki ve Sason Ermenileri Dayanışma Derneği Başkanı Aram Demir, dernek olarak ilk kez böyle bir etkinliği yaptıklarını söyledi. Demir, "Daha önceleri kişisel olarak bu tırmanışlar düzenlenirdi. Bu sene biz dernek olarak bu organizasyonu yaptık. Amacımız her sene bu etkinliği geleneksel olarak sürdürmektir. Zaten yüz yıllar evvelinde atalarımız tarafından kutlanmaktaydı. Bizlerde bu önemli geleneği çocuklarımıza miras olarak bırakmak istiyoruz” dedi.

 

Tırmanışın ardından Maratug Partsır Kilisesi'nde ayin düzenlendi. Ayinde gece boyunca Ermenice, Kürtçe, Arapça ve Türkçe şarkılar söylendi.

 

Tüm hacılar, Sason kaymakam ve belediye başkanının hac ziyaretinin Müslümanların Ramazan ayına denk gelmesinden ötürü ertelenmesine ilişkin kararına rağmen herhangi bir engel olmaksızın Yüksek Meryem Ana Şapeline ulaştılar.

 

Sason Belediye başkanı günü belli olan ziyaretlerin ertelenmediğini dikkate almayarak, bu geleneksel inanç ziyaretinin birkaç ay sonraya ertelendiğini duyurmuştu.

 

Sason’a ziyarette bulunan yaklaşık 100 Ermeni, özel nakliye araçlarıyla 28 Temmuz akşamı Maruta Dağı yamacına ulaştılar, burada yemek yediler, Ermenice şarkılar söyleyerek, kutlamalarına devam ettiler.

 

Sabah saat 4:00’te ilk grup tırmanışa geçti, bunu diğerler izledi. Yaklaşık 2 saat sonra hacılar Maruta Dağının 2973 metredeki zirvesinde bulunan Maruta Yüksek Meryem Ana Şapeline ulaştılar. Hacılar şapelde mum yaktılar, birlikte dua edip, ilahiler söylediler.

 

İnanç ziyaretine Maratuk Halk Dansları Topluluğu ve Diasporadan bazı gençlik kuruluşları temsilcileri de katıldılar. (Haberciniz, News.am)