Üsküdar’daki Surp Haç Tıbrevank Lisesi’nin duvarına 16 Ağustos’ta yazılan ırkçı duvar yazılarıyla ilgili Agos’un haberi üzerine harekete geçen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle Meclis'e sunduğu yazılı soru önergesi verdi.

Soru önergesinde, ırkçı yazılamalarla ilgili idari inceleme yapılıp yapılmadığını, nefret söylemi ve ayrımcı ifadeler nedeniyle faillerin hangi cezaları alacağını sordu. Tanrıkulu’nun soru önergesinde ‘soy kodu’ da var.

Surp Haç Tıbrevank Lisesi’nin hedef alınmasının ardından bu hafta içinde, yeni eğitim öğretim yılının ilk gününde Üsküdar Kalfayan Ermeni Okulu'nun ön cephesine de yine kimliği belirsiz kişiler tarafından ırkçı yazılar yazılmıştı.

Kalfayan Okulu’nun duvarına geçtiğimiz sene de, Hrant Dink cinayetinin 9. yıldönümüne tesadüf eden 19 Ocak’ta da ‘Azap Ermeni’ye’ yazılmıştı.



SORULAR

Sezgin Tanrıkulu, Başbakan’a şunları sordu:

* İstanbul Surp Haç Ermeni Lisesi duvarlarına Ermeni Vatandaşları hedef alan ırkçı ve tehdit içerikli yazıları yazanların bulunması amacıyla mobese kamera görüntüleri incelenmiş midir ya da incelenecek midir?

* İncelenmişse, konu ile ilgili ne tür işlemler yapılmıştır ya da yapılacaktır?

* Duvar yazılarında, "Azap Ermeniye", "Size Kürşatın kinini getirdim" gibi ifadelerle nefret, ayrımcılık suçu işleyen faillerin yakalanması halinde, failler, TCK kapsamında, ne tür cezalar alacaktır?

* Son 2 yılda nefret, ayrımcılık ve bu söylemler ile halkı kışkırtma suçları sebebiyle Türkiye genelinde illere göre toplam kaç kişi hangi cezaları almıştır?

* İstanbul Surp Haç Ermeni Lisesi tarafından konu ile ilgili yetkili mercilere yapılan şikayet var mıdır? Varsa, konu ile ilgili şikayet nasıl neticelenmiştir?

* 2013 yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kaleme alınan resmi bir yazıda, vukuatlı nüfus kayıtlarında Ermeni yurttaşların “Soy kodu”nun “2” olduğu ifadesinin net olarak belirtildiğine dair haberler basına yansımıştı. “Soy kodu” yurttaşların fişlenmesi anlamı taşıdığına göre, halihazırda hangi etnik veya dini grup mensupları fişlenmiş bulunmaktadır?