Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç’un Milli Görüş hareketinin lideri Necmettin Erbakan’tan alıntılayarak yaptığı “Çocuklarınızı Fethullah Gülen’in okullarına gönderirseniz Yahudi’ye asker yetiştirmiş olursunuz” sözleri antisemitizm tartışması başlattı.

Türk Yahudi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Malkoç’a “Söylem Antisemit mi? Değilse neden? Gelin daha da gecikmeden birlikte sevgi askerleri yetiştirelim” diye seslendi.

Serdar Korucu’nun Avlemoz’da yer alan haberine göre, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç yaklaşık bir ay önce 28 Şubat’ta İstanbul Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen Necmettin Erbakan anma programına katıldı.

Malkoç programdaki konuşmasında, “Bizim arkadaşlarımızın önemli bir kısmı çocuklarını imam hatipten alıp değişik yerlere veriyorlar. Özellikle de bir kısmı Paralel Yapı’nın okullarına gönderiyordu. Yanına gelenlere hoca nasihat ederdi. Derdi ki (Göndermeyin, göndermeyin Yahudi’ye asker yetiştirirsiniz göndermeyin). Bunu 17 Aralık’tan sonra değil, 1997- 98 yıllarında söylerdi” diye konuştu.

Bu açıklamayı yeniden gündeme getirense 24. dönem CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir’in 28 Mart’taki İngilizce tweet’i oldu. Erdemir mesajında “Erdoğan’ın başdanışmanının nefret söylemi, antisemitizmin Türkiye’de ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor” diye yazdı.

Bu mesajı iki gün sonra Türk Yahudi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh de paylaştı. Ancak bir ekleme de yaptı. İbrahimzadeh, Twitter mesajında Malkoç’a sorular yöneltti: “Söylem Antisemit mi? Değilse neden? Gelin daha da gecikmeden birlikte sevgi askerleri yetiştirelim” dedi.

İshak İbrahimzadeh’nin çağrısına, Twitter’daki son mesajını 12 Mart’ta paylaşmış olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı’ndansa sosyal medya üzerinden hala yanıt gelmedi.

ANTİSEMİTİZM NEDİR?

Antisemitizm, Yahudi karşıtlığı veya Yahudi düşmanlığı; Yahudilik dinine, ırkına, kültürüne veya milletine karşı duyulan düşmanlık.

Her ne kadar etimolojisi antisemitizmin tüm Sami halklarına yönelik olabileceğini ima etse de, terim ortaya çıkışından itibaren sadece Yahudilere yönelik saldırganlığı belirtmek için kullanılmıştır.