Çaykur ve Rize Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Türkiye'nin ilk Çay Demleme Yarışması'nda kazanan Muammer Murat Avhan, bir ton kuru çayın sahibi olurken, Rize Belediyesi yarışmanın jüri üyesi Amerikalı Yazar Katharine Branning'e Fahri Hemşehrilik Beratı verdi.

 

Türkiye'nin Organik Tarım Havzası ilan edilen Hemşin İlçesi'ndeki Hemşin Vadisi'nde yaşayan ve Çaykur'da mevsimlik işçi statüsünde çay eksperi olarak çalışan Murat Avhan, "En İyi Çay Demleme" yarışmasına bir arkadaşının tavsiyesi üzerine katıldığını söyledi. Çayla yaşadığını, çay demlemeyi de iyi bildiğini anlatan Avhan, demleme konusunda bazı şeylere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Avhan, demleme tekniğini şöyle anlattı:

 

"Önce su iyice kaynatılarak fokurdamalı. Altta su kaynarken üstteki demliğin içerisinde çay olması ve alt demlikten gelen buharın çayı biraz ısıtması lazım. Ardından üst tarafta suyu bir kez gezdirdikten sonra tek bir noktadan döküyorum. Demliğin ağız bölümünü bir kağıt parçası ile kapatıyorum. Böylece buhar dışarı çıkmıyor ve çay daha güzel demleniyor. Çayı bu halde 20 dakika bekletiyorum. Doldurma sırasında önce bardağı suyla ısıtmamız gerekiyor. Tabii bu sırada çaya sevginizi de vermeniz lazım. Demlemenin yanında içmenin de bir sırrı var. O da çayı şekersiz içmektir. Çayın tadı böyle daha iyi alınıyor."

 

Avhan, çay demlemeyi herkese öğretmek istediğini belirterek, "Çayın lezzeti demleme ile ortaya çıkıyor" diye konuştu.