Vakıflar yasasının çıkmasıyla özellikle mülk edinme konusunda önemli kazanımlar elde eden azınlık cemaatleri, kurdukları vakıflarla hem kültürlerini yaşatmaya çalışıyor hem de sosyal etkinliklerle cemaatlerini bir arada tutmanın mücadelesini veriyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün güncel istatistiklerine göre; Türkiye genelinde 166 cemaat vakfı bulunuyor. 

8 CEMAATİN VAKFI VAR: Türkiye genelinde 8 cemaate ait vakıf bulunuyor. Bu azınlıklar; Rumlar, Ermeniler, Museviler, Süryaniler, Maroniler, Keldaniler, Gürcüler ve Bulgarlar. Rumlar, en çok vakfa sahip azınlık. Türkiye genelinde Rumların 77 vakfı bulunuyor. Rumları, 53 vakıf ile Ermeniler, 19 vakıf ile Museviler izliyor. Süryanilerin 10, Keldanilerin 3, Bulgarların 2, Gürcülerin ve Maronilerin ise 1'er vakfı var.

HATAY'DA SAYI 12: Toplam 14 ilde vakıf sahibi olan cemaatlerin çok önemli bir kısmı İstanbul'un Avrupa yakasında faaliyet gösteriyor. Bu bölgede 100 cemaat vakfı var. En çok vakfın olduğu bölge ise Beyoğlu (48). Beyoğlu'nu, 28 vakıf ile Eminönü, 15 ile Fatih izliyor. Cemaat vakıflarının yoğun olduğu bir diğer bölge ise Hatay. Hatay'da çeşitli azınlıkların 12 vakfı var. Üçüncü sırada ise Diyarbakır geliyor. Diyarbakır'da Ermeni, Keldani ve Süryanilerin 11 vakfı bulunuyor.

ADALARDA RUMLAR ÖNDE: Anadolu'da eskiden azınlıkların yaşadığı veya günümüzde çok az sayıda azınlığın bulunduğu bölgelerde de cemaatlerin vakıfları faaliyet gösteriyor. Mersin'de bir Keldani vakfı, Ankara'da bir Musevi vakfı, Şırnak'ta bir Süryani vakfı, Kayseri'de bir Ermeni vakfı çalışma yürütüyor. İstanbul Şişli'de bir Gürcü vakfının olması dikkat çekerken, Bulgarların Edirne ve İstanbul'da 1'er vakfı yer alıyor. İstanbul Adalar'da 10 Rum vakfının olması da ilginç bir ayrıntı olarak göze çarpıyor.

MOR GABRİEL İADE EDİLMİŞTİ

Cemaat vakıflarının varlıklarını sürdürebilmek için odaklandıkları en önemli konu mülklerin iadesi. Son Demokrasi Paketi'nde de bu konuda önemli bir adım atılmıştı. Mardin Midyat'ta bulunan Mor Gabriel Manastırı'nın arazisi, manastır vakfına iade edilmişti. (Akşam)