Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Şengal’e yönelik katliamından kaçıp Diyarbakır’a gelmek zorunda kalan Ezidilerin bugünkü konukları Ekopotamya Network bileşenleri oldu.

Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi’ne ait fidanlık alanındaki Ezidi Yaşam Alanı’na Ekopotamya Network bileşeni olan Civil Development Organization (CDO)/Suleymaniye, Dut Ağacı Kolektifi/İstanbul ve Pasur Çevre Koruma Platformu/Kulp Üyeleri ziyaret etti. Bu ziyaret için Sarmaşık Derneği’nin başkan ve de üyeleri de eşlik etti.

Kamp ihtiyaçları için biri kamyon iki araçtan gıda ve ihtiyaç malzemesi getirdiler. Daha sonra iki saat kadar Ezidi halkı ile birlikte yaşamları üzerinden sohbetler edildi. Bölge medyasının yoğun ilgi gösterdiği bu ziyarette Süleymaniye’de gelen CDO Başkanı Atta Muhammed Ahmet; “Ezidi halkının yaşadığı acıları biliyoruz, bizler de bu acıların yaşandığı yerlerden geliyoruz. Bugün Şengal’de, Kobani’de yaşanan acıları Süleymaniye halkı da yaşadı. Bizler de bu acılı sürecin bir an önce bitmesi için elimizden geleni yapıyoruz, Güney Kurdistan’daki kamlar için de çalışmalarımız var. Bugün buraya geldik, halkımızın yaşadıklarını bire bir gözlemleme imkanımız oldu, gittiğimizde daha etkili yardımlar için de çalışacağız” diye konuştu.

Daha sonra Sarmaşık Derneği’nden (Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği) Adnan Selçuk Mızraklı; “Ezidi halkının yaşamını idame ettiği bu kamp için Sarmaşık Derneği olarak çalışmalarımızı-yardımlarımızı belirlenmiş bir plan çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Bugün ise Güney Kürdistan’dan gelen konuklarımız var. Böylesi destek ve de yardımlar anlamlıdır. Geldikleri için teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.

Daha sonra iki saat kadar Yaşam Alanı içinde gençler ve çocuklar ile sohbetler edildi. Ezidilerin dini bir yemeğine denk geldiği için ziyaret açık alanda ağaçların arasında verilen yemeğe herkes birlikte katıldı. Kazanlar dolusu bulgur, pirinç pilavı, tavuk ve de kırmızı etten oluşan menüyü Yaşam Alanında gençler dağıttı.




Sıcak bir ortamda sohbetler ile devam eden yemekten sonra kampı gezen Ekopotamya Network ve Sarmaşık derneği yetkilileri kamptan ayrıldı.