Suriye'nin sınırlarındaki geçiş noktalarında her gün yaşanan bir sahne, ama dört yaşındaki Mervan için dehşet verici olmalı.

Hagallat sınır kapısında geçici olarak annesinden ayrı düşen Mervan Birleşmiş Milletler görevlileri tarafından, çölde tek başına bulundu.

BM görevlisi Andrew Harper resmi çekti ve Twitter'da paylaştı ve çok sayıda kişi de yeniden paylaştı. Ancak fotoğraf ne kadar üzüntü verici olursa olsun, Harper mültecilerin geldiği sınır kapılarındaki "kaos ve şaşkınlık" içine bu görüntünün çok da alışılmadık olmadığını söylüyor.

Harber çoğu mülteci grubunun, çocuklarını ve taşıyabildikleri eşyayı Suriye'nin dışına çıkartmaya çalışan annelerden oluştuğunu vurguluyor.

Kapılar açılınca izdiham yaşanıyor ve mülteciler ileri doğru hamle yapmaya çalıştıkça çocuklar her gün annelerini kaybediyor. İzdiham hafifleyince BM görevlileri aramalara başlıyor ve genelde çocuklar çok uzun süre tek başlarına kalmıyor.

Harper Mervan'ın resim çekildikten 10 dakika sonra annesine kavuştuğunu belirtiyor.

TRAVMA ÜZERİNE TRAVMA

Ancak bu anne ve çocuklar için travmatik bir deneyim.

Suriye'de yok olan yaşamlarından cehennem gibi bir yolculukla yabancı topraklara gidip mülteci olarak yaşamanın belirsizliğine eklenen bir travma.

Hagallat'tan geçen mültecilerin çocu ya Humuslu, ya da El Kuaryataynlı. Mervan da büyük ihtimalle oralı. Mervan sadece o gün Ürdün'e geçen bin kişiden sadece biriydi.

Şu anda Ürdün'da 600 bin, bölgede ise 2,4 milyon Suriyeli mülteci var.

Gelecek Mervan'a ne getirecek bilinmez. Ama çocuklar Ürdün'e geçer geçmez rahatlıyorlar ve ruh halleri değişiyor ve Mervan'ın da yaşadığı bu büyük travmanın ardından parlak bir geleceğe bakması umuluyor. (BBC Haber)