Diyarbakır, Mardin ve Urfa gibi birçok doğu ve güneydoğu illerinde Suriye ve Afrika çölleri üzerinden gelen toz bulutu, yağan yağmurla birlikte çamura dönüştü.

Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl baharda serin havaların yaşandığı Diyarbakır'da gökyüzünü bir anda toz bulutu kapladı. Toz bulutuyla kent sarıya bürünürken, yağmurla birlikte çamur yağdı. Hazırlıksız yakalanan yurttaşlar ise yağan çamurdan korunmak için bina önlerine ve kapalı alanlara sığındı.

Dicle Haber Ajansı'nda (DİHA) yer alan habere göre, Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15'inci Bölge Müdürü Abidin Aydın, toz taşınımının belli aralıklarla görülebildiğini Afirka'nın kuzeyinde bulunan çöllerden rüzgarın etkisiyle atmosfere yayılarak geldiğini söyledi. Aydın, "Toz zerrecikleri Akdeniz'i geçerek dün akşamdan itibaren ilk olarak Şanlıurfa'da görüldü. Bugün itibariyle etkisini bölgede sürdürmekte. Beklenen hafif yağışla birlikte yere çamur olarak inmesi bekleniyor. Yarın öğlen saatlerine kadar toz taşınımının devam edeceğini bekliyoruz. Görüş mesafesinin 1 kilometreye düşmesi durumunda hava ulaşımının da etkilenmesi söz konusu. Havadaki tozun ayrıca özellikle solunum sıkıntısı rahatsızlığı olan vatandaşları da etki edebileceği düşüncesindeyiz. Bu tür rahatsızlığı olan vatandaşların gerekli önlemleri almasını öneriyoruz" dedi.

GÖKYÜZÜNÜ TOZ BULUTU SARDI

Öte yandan, Mardin'in Kızıltepe ilçesinde ise Suriye üzerinden gelen toz bulutları, gökyüzünü kapladı. Yetkililer, yurttaşları mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması konusunda uyardı.

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde ise sabah saatlerinden itibaren etkili olan toz bulutu, gökyüzünün gri renge bürünmesine yol açtı. Nefes almakta zorlanan bazı yurttaşlar maske takarak toz bulutundan korunmaya çalıştı. oldu. Meteoroloji yetkilileri, ilçede etkili olan toz bulutlarının gün içerisinde dağılacağının tahmin edildiğini bildirdi.