İnsran Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder) Ankara Şube Başkanlığı öncülüğünde sekiz sivil toplum kuruluşu, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bir çağrı yaptı.

Çağrıda camilerin, evsizler ve sığınmacılara açılması istendi ancak şu ana kadar Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bir yanıt gelmiş değil.

Sinan Onuş'un BBC Türkçe’de yer alan haberine göre Mazlumder Ankara Şube Başkanı Mehmet Can Çağlayan, çağrılarının gerekçesini, "Camiler, Peygamberin sünnetine göre sadece Müslümanlara değil, yolda kalmışa, evsize, muhacire de açıktır. Ancak bugün camiler Müslümanlara bile kapalı. Bu acil ihtiyacı geçici de olsa camilerde gidermek en pratik ve en doğru yol" sözleriyle açıkladı.

Çağlayan, "Camiler Müslümanlara nasıl kapalı?" sorusuna, "Diyanet İşleri Başkanlığı’nın uygulaması doğrultusunda namaz vakitlerinin ardından camilerin kapılarına kilit vurulmakta ve günün herhangi bir saatinde camilerde uyuyanlar görevliler tarafından zorla kaldırılarak cami dışına gönderilmektedir. Oysa İslami açıdan camiler, yalnızca namaz kılınan mekânlar değil" yanıtını verdi.

Çağlayan, yaptıkları saha çalışmasında Ankara’da özellikle Suriyeli sığınmacıların Hacı Bayram Mahallesi ve OSTİM bölgesinde çadırlarda, zor şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalıştıklarını gördüklerini aktardı. Sokaklarda ve köprü altlarında da pek çok evsizin yaşamaya çalıştığını söyledi.

Kendilerinin bu çağrıyı yapmadan bir yıl kadar önce Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in de bu konudaki hassasiyetini dile getirdiğini belirten Mehmet Can Çağlayan, "İnanıyorum ki bu hassasiyet STK’lar aracılığıyla daha çok hissettirilirse, Diyanet İşleri de sünnete uygun basit bir projelendirmeyle bu çağrımıza cevap verebilir" dedi.

Ümitlerinin tüm camilerin açılması olduğunu ancak bugünkü şartlarda bunun çok mümkün olmadığını aktaran Çağlayan, ilk etapta şehrin nüfus yoğunluğu ve camilerin konjonktürel konumuna göre bir ayrıma gidilebileceğini söyledi.

Peki camiler açılsa bile, buralara yerleştirilenlerin ihtiyaçları nasıl karşılanacak? Mazlumder Ankara Şube Başkanı Çağlayan bu soruya, "Önceliğimiz oturmuş cami cemaatinin dayanışmasıyla gerçekleşmesi. Ancak güçlerini aşan bir durumda cami derneği veya müftülük aracılığıyla gerekli sosyal ihtiyaçlar için devlet kurumlarını devreye sokabilirler" yanıtını verdi.

Temizliğin de benzer şekilde yapılabileceğini aktaran Çağlayan, evsizler ve sığınmacıların namaz saatleri de dahil tüm gün camileri kullanabileceğini belitti ve bunun sorun olmayacağını ifade etti.

Çağlayan, "Bir Müslüman bundan rahatsızlık değil, tam aksine kendi ibadethanesine sığındığı için memnuniyet duymalı" dedi.