Görüşmede “tek tanrı” inancındaki dinler arası işbirliğine vurgu yapılması, diğer inançlara ilişkin bir ifade kullanılmaması dikkat çekti…

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye'de yaşayan bütün dini cemaatleri ortak tarihin, ortak kültürün, ortak mirasın bir yadigarı, önemli bir zenginliği olarak gördüklerini, özgürlükleri ve hakları konusunda hassas olduklarını belirterek, ''İnançlarının eğitimi açısından her türlü özgürlüklerini, kendi özgürlüğümüz olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyorum'' dedi.

Fener Rum Patriği Bartolomeos, İstanbul Metropoliti, Heybeliada Ruhban Okulu'ndaki manastır başrahibi Apostos ve Fransa Metropoliti Emanuel Adamakis ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i ziyaret etti. Görmez'in makamında gerçekleşen ziyarette, Bartolomeos ile Görmez bir süre sohbet etti.

Bartolomeos'un nezaket göstererek kendilerini ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Görmez, Patriğin, Diyanet İşleri başkanlarıyla yakın ilişki içinde olmaya özen gösterdiğini bildiklerini söyledi.

Diyanet olarak iki konuda çok hassas olduklarını vurgulayan Görmez, şöyle konuştu:

''Biz ülkemizde yaşayan bütün dini cemaatleri ortak tarihimizin, ortak kültürümüzün, ortak mirasımızın bir yadigarı, önemli bir zenginliği olarak görüyoruz. Onların özgürlükleri, hakları konusunda en az onlar kadar hassas olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ülkemizdeki dini cemaatlerin özgürlüklerini, kendi özgürlüğümüz olarak görüyoruz. İnançlarının eğitimi açısından her türlü özgürlüklerini, kendi özgürlüğümüz olarak gördüğümüzü bugün de ifade etmek istiyorum.''

İslam dininin, diğer bütün din ve kültürlerin mensuplarıyla ilişkileri ahlak ve hukuk temeli üzerine oturttuğunu söyleyen Görmez, bunu şahısların ya da siyasi iradenin geçiciliğine bırakmadığını belirtti. Görmez, ''Ulusal ve uluslararası sözleşmeler, mevzuatlar önemli olabilir, ama onun ötesinde bütün din mensuplarıyla yüksek bir ahlak ve hukuk temeli üzerinde ilişkiler geliştirmeyi yüce dinimiz İslam bize ilk günden itibaren emretmiştir'' dedi.

''MONOTEİST DİNLERLE DİYALOG GÜZEL BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR''

Bartolomeos, daha önceki Diyanet İşleri Başkanları ile hep iyi ilişkiler içinde olduklarını belirterek, Görmez'i ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Görmez'i çok daha önce ziyaret etmek niyetinde olduklarını, ancak bugüne kadar kısmet olmadığını söyleyen Bartolomeos, ziyaretlerinin mübarek Ramazan ayı arifesine gelmesinden de özellikle memnuniyet duyduklarını belirtti.

''Tek Allah'a inanan dinlerin ileri gelenleri, mensupları ve müminlerinin iş birliği içinde olmaları ve el ele vererek insanlık yararına ortak çalışmalar yapmalarının lüzumuna inanıyoruz'' diyen Bartolomeos, Patrikhanenin 25-30 seneden beri dinler ve kültürler arası diyalogda öncülük yaptığını ifade etti.

Monoteist dinlerle olan diyalog ve iş birliklerinin iyi şekilde devam ettiğini belirten Bartolomeos, 2012'de Musevilerle bir toplantı planladıklarını, bunun Brüksel veya Cenevre'de olabileceğini kaydetti.

İslam alemiyle 12 toplantı yaptıklarını, İstanbul'da 2 kez 3 dinin temsilcilerinin katılımıyla ''barış ve tolerans'' konusunun ele alındığını hatırlatan Bartolomeos, bu toplantılar sonrasında dünyaya güzel mesajlar verildiğini, ''dinlerin ve kültürlerin çatışması değil, iş birliği içinde olması gerektiğinin'' altını çizdiklerini söyledi.

Bartolomeos, 11 Eylül olaylarından sonra 3 dinin katılımıyla Brüksel'de bir toplantı yaptıklarını ve Brüksel Deklarasyonu'nu hazırlayıp dağıttıklarını anımsattı.

Türkiye'de de dinler arası diyaloğun yerleşmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bartolomeos, ''Zaten Sayın Başbakanımız da İspanya Başbakanı ile 'Medeniyetler İttifakı'nı kurmuşlar, çok güzel yürütüyorlar. Hepimiz aynı insanlık ailesinin mensuplarıyız ve birbirimizi sevgi ve anlayışla karşılamalı, kabul etmeli, sevmeliyiz ve beraber çalışmalıyız. Diyanet İşleri Başkanı'nın da hemfikir olduğunu bilerek ve bunun için sevinerek bugün yanına geldik'' diye konuştu.

Misafirperverliği için Görmez'e teşekkür eden Bartolomeos, Görmez'i Patrikhane'ye davet etti. Görmez de davetinden ötürü Bartolomeos'a teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Bartolomeos Görmez'e Arapça Kur'an-ı Kerim, Görmez de Bartolomeos'a gümüş kahve takımı hediye etti. Basına kapalı devam eden görüşmenin ardından, Bartolomeos ve beraberindeki heyete öğle yemeği verildi.

KANAL7