AK Parti hükümeti sözcülerinin “Tamamlandı” dediği “Alevi Açılımı” ile ilgili tartışmaların azaldığı bugünlerde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Alevilerin “Serçeşme” olarak adlandırdığı “Hacıbektaş Veli Külliyesi’nin müze olmaktan çıkarılarak sahiplerine iade edilmesi” çağrısında bulundu.

 

SAHİPLERİNE İADE EDİLSİN
Danimarka’daki gezisinin üçüncü gününde Görmez, Danimarka Alevi Dernekleri Konfederasyonu’na bağlı Ringstead Alevi Kültür Merkezini ziyaret etti. Aleviliğin ayrı bir inanç topluluğu olarak resmen kabul edildiği Danimarka’nın en büyük Alevi örgütlenmesine yaptığı ziyarette Görmez’i, Federasyon Başkanı Çağdaş Sağlıcak karşıladı.

 

PARA ÖDÜYORUZ
Görmez’in “Hacıbektaş” çıkışı, Başkan Sağlıcak’ın “Posnişimiz, Serçeşmemiz Alevilere teslim edilmeli. Ama bırakın teslim edilmeyi devlet gitti Serçeşme’nin tam ortasına cami dikti. Bizim hiç gitmediğimiz bir yer üstelik. Üstelik bizim için çok önemli olan Serçeşmemize girebilmek için 1 lira para ödüyoruz. Siz camilerinize girerken para ödüyor musunuz? Üstelik giriş parasına ek olarak vergi de alınıyor, toplanan paraların bir kısmı Diyanet’e ödeniyor” sözlerinin ardından geldi.

 

HACIBEKTAŞ İADE EDİLSİN
Görmez, “O sorunun giderilmesi için bizzat öncülük yapacağım. Çünkü Çelebilik devam etseydi, Çelebiler, dedeler, babalar diplomalarını Hacıbektaş’tan alsaydı pek çok sorunu bugün yaşamıyor olurduk. Alevi- Bektaşi inanışının neredeyse yüz sene önce orada icra edilen neleri varsa, ayniyle sahiplerine iade edilerek sürdürülmesi lazım. Bu meselenin çözülmesi için öncülük yapacağım. Ayrılığı, gayrılığı ortadan kaldırmalıyız” sözünü verdi.

 

48 YIL ÖNCE MÜZE OLDU

Hacı Bektaş Veli zamanında inşa edilen türbe, Kızılca Halvet denilen çilehane ve buna eklenen yapılardan meydana geliyor. Hacı Bektaş Veli’nin ölümünden sonra Orhan Gazi, 1. Murat, Yıldırım Beyazıt ve Yavuz Sultan Selim zamanında yapılan eklerle türbe genişletildi. Türbe, Hacı Bektaş Veli’nin oğlu Seyyid Ali Sultan tarafından 1385 yılında yeniden elden geçirildi. Çeşitli zamanlarda eklemeler ve çıkarmalar yapılan türbe, Sultan 2. Abdülhamit döneminde onarılarak bugünkü halini aldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 1958 yılında dergahı restore etmesinin ardından 16 Ağustos 1964’de türbe, Hacı Bektaş Veli Müzesi haline getirildi.