Dersim’de kurulan Dersimli Ermeniler ve Aleviler Dostluk Derneği (DERADOST) kuruluşunun ilk ayında önemli kültürel çalışmalara başladı. Özellikle Dersim yöresinde yaşamış olan Ermeni ve Alevileri yeniden bir araya getirerek ortak kültürel üretime katkı sunmayı hedefleyen dostluk derneği, anadil kursundan, film gösterimine, kitap çevirisinden, kültürel gezilere dek önemli çalışmalara hazırlanıyor.

ANF’den Özgür Aydın’ın sorularını yanıtlayan, Dersimli Ermeniler ve Aleviler Dostluk Derneği’nin kurucu üyesi Serkan Sarıataş, 1915’le birlikte Dersim’de de kesintiye uğrayan halkların bir arada yaşama kültürünün yeniden canlandırılması ve geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Dersimli Alevi-Kızılbaşların, 1915 Ermeni Soykırımı sürecinde Ermeni komşu ve kirvelerini ele vermediklerini söyleyen Serkan Sarıataş, Dersim’de yaşayan halkların 1915’teki süreçte Ermenileri koruyup evlerinde sakladıklarını belirtti. Sarıataş, “Bazı bireysel, münferit olaylar da oldu, fakat öne çıkarılması gereken taraf, bu cılız taraf değil. Biz dostluğu öne çıkararak Alevi-Kızılbaşlar ve Ermeniler olmak üzere kopmuş olan ilişkilerimizi, unuttuğumuz anadillerimizi yeniden hatırlamak istiyoruz. Birbirimizin sesinin tınısına, ruhuna, yüzüne ve ezgisine dokunmak istiyoruz” dedi.

“İNSANLARI BULUŞTURMAK ÜZERE YOLA ÇIKTIK”

Dernek’te yürütülen çalışmalar ve etkinlikler hakkında bilgi veren Sarıataş şunları söyledi: “Ermeniler ve Dersimlilerin fiziki buluşmalarını daha güçlü bir şekle bürümek istiyoruz. Bunu yalnızca Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında değil, sonraki zamanlarda da karşılıklı ziyaretler haline getirmek istiyoruz. Henüz yeni bir dernek olmamıza rağmen bunun için bazı girişimlerimiz var. Halklar arasındaki diyalogu geliştirmek, dedelerimizin komşularının torunlarıyla buluşma arzusunu taşıyoruz. Bizler insanı insanla buluşturmak üzere yola çıktık ve buluşturacağız.”

ANADİLİN KORUNMASI İÇİN KURS BAŞLATILDI

Sarıataş, derneğin kültürel çalışmaları kapsamında, Dersim’de öteden bu yana konuşulan, fakat artık unutulmaya yüz tutmuş olan Ermenicenin yeniden canlandırılması için Ermenice dil kursu başlattıklarını belirtti. Sarıataş, anadilin korunması kapsamında yürütülen kültürel çalışmalar kapsamında yakında Kırmancki kursunun da başlatılacağını duyurdu.

KÜLTÜREL GEZİLER VE FİLM GÖSTERİMİ YAPILACAK

Kültürel etkinlikler kapsamında geziler düzenleneceğini bildiren Sarıataş, kültürel gezi amacıyla Mart ayında Dersim’den bazı köy muhtarları ile birlikte Ermenistan’ın başkenti Yerevan’a gideceklerini, böylelikle insanların birbirlerini tanımasını, dostluklar, arkadaşlıklar kurmasını hedeflediklerini söyledi.

Kültürel geziler dışında, görsel sanatlar alanında da çalışmalar yürütüleceğini belirten Sarıataş, Dersim yöresinin konu edildiği ve Dersimli yönetmenlerin eserlerinden oluşacak olan, ‘Dersim Filmleri Haftası’ başlıklı etkinlikle, Dersim hakkında bugüne dek çekilmiş olan filmlerin Ermenistan’da da gösterileceğini söyledi.

DERSİM HAKKINDAKİ ERMENİCE KAYNAKLAR TERCÜME EDİLİYOR

Dersim’le ilgili yayımlanmış olan Ermenice kitapların Türkçe çevirilerini yaptıklarını aktaran Sarıataş, dernekte dil kursu vermekte olan Diran Lokmagözyan’ın tercüme ettiği, “Dersim’de ağıt-1915” adlı bir hatırat romanının da yakında Türkçe olarak yayımlanacağını duyurdu. Sarıataş ayrıca, “Bunun dışında yayın faaliyetimiz olacak. Onun için gereken altyapıyı ve ekonomisini hazırlıyoruz” dedi.

Dersim yöresine ilişkin olarak sosyo-kültürel çalışmaların eksikliğine değinen Sarıataş, arkeologlar, sosyologlar ve etimologların da desteğiyle kapsamlı bir alan çalışması yapmak istediklerini dile getirdi. DERADOST’un tarafsızlık ilkesiyle faaliyette bulunduğunu vurgulayan Sarıataş, bu esasa dayalı olarak çalışmalara katkı sunmak isteyen kurum ve kuruluşlarla da dayanışma içinde olacaklarını duyurdu.