Konya ili Hadim ilçesi Dedemli kasabasında 24 Eylül 2011 tarihinde yapılan itfaiye eri alım sınavında torpil yapıldığı iddia edildi.

Demokrat Haber’e bilgi veren Dedemli’den bir yurttaş, sınava müracaatlar başladığında belediye encümeni ile telefon görüşmesi yaptıklarını anlattı.

Kendilerine, Ramazan Bilgili (Belediye Başkanının yeğeni), Oğuzhan Kahraman (Encümen Nuri Gündoğdu’nun yeğeni) ve Mehmet Çeltek’i (Belediye Fen İşleri Memuru’nun oğlu) kazandıracakları için sınava girmemeleri ve boşuna masraf yapmamaları söylenmdi.

Bu durumun yaratacağı mağduriyeti ve haksızlığı engellemek için görüşmeler yapan yurttaşlar, ısrarlı aramalarına rağmen Ak Partili Başkan Ali Uçar telefonlarına çıkmadı. Ama danışmanı (Mustafa Baylan) vasıtası ile sınava alınacak kişilerin belirlendiğini, sınav müracaat tarihine 10 gün kala iletti.

Tüm bu torpil çarkının ortaya çıkması için; muhtemelen komisyona başkanlık eder diyerek telefon açtıkları Dedemli İlköğretim Okulu Müdürü Kadir Ay ise komisyonda olduğunu doğruladı, ancak kendilerinin karar mekanizması olmadığını ve sadece formaliteden orada olacaklarını, kendileri yapmasa başkalarının bu sınavı bu şekilde yapacağını ifade etti.

Yine aynı Belediye’nin 2009 Aralık ayında torpil ile boyu gerekli ölçüleri tutmamasına rağmen belediye muhasibinin oğlu Mevlüt Kayaçın’ı işe aldığı, ayrıca Zabıta memurunun oğlu Ramazan Adar’ı ve Belediye Başkanı’nın bacanağı olan Mehmet Özdil’i memur olarak işe aldığı iddia edildi.

Bu sınava yürütmeyi durdurma davası açıldı ve yürütmesi durduruldu. Ancak belediye kararı temyiz ederek bu elamanları işe başlatıp, temyiz davası sonuçlanmadan yeni elamanlar almaya da devam etti.

Eski alınan elamanlardan Mevlüt Kayaçın’ın boyu gerekli ölçüleri tutmamasına, yeni alınan elamanlardan Ramazan Bilgili ise aşırı zayıf olmasına rağmen, sınava sokularak kazandırıldı.

Dedemli’den yurttaşlar tüm bu olayları 24 Eylül 2011 tarihinden önce gerekli yerlere bildirmelerine rağmen sonuç alamadılar.

İşsizliğin tüm ülkeyi kavurduğu, özellikle Anadolu kasabalarında bu tür kadroların oradaki işsizler için neredeyse tek umut olduğu düşünüldüğünde yurttaşların adil ve hakkaniyetli bir yaklaşım bekledikleri ortada.

Yurttaşlar bu tür işe alımlarda partizanlık, hısımlık, ayrımcılık yapılmamasını, herkesin eşit koşullarda sınavlardan geçmesini ve hak edenin işe alınmasını talep ediyor.

DEMOKRAT HABER