Muğla’nın Datça ilçesinde hayvanseverler derneğine ait hayvan barınağından güzel haberler geliyor. Eskiye göre canlanan, görüntü olarak güzelleşen sadece köpeklerin yaşatıldığı barınakta, hayvanların yaşam kalitesinin yükseltilmesine çalışılıyor.

Sadece barınaktaki köpeklerin yaşamsal haklarının korunması yapılmıyor. Aynı zamanda dışarıda yaşayan köpek ve kedilerin de yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için çalışılıyor.

BİR İLK

Datça’daki bu hayvan barınağının görevlisi Demokrat Haber yazarı Nami Temeltaş. Temeltaş, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “Barınak Kütüphanesi” oluşturmaya çalışıyor. Projedeki amacı kitapseverlerle hayvan hakları savunucularını buluşturmak ve kitapseverlerin hayvanlarla yakınlaşmasını sağlamak.

Kütüphaneye katkı sunmak isteyenlerin kitap yardımlarını bekliyor.

Altı dönümlük bir arazi içinde kurulu olan hayvan barınağında her biri yaklaşık 100 metrekarelik 14 bölüm, altı hasta kabini ve iki adet 500 metrekarelik koşu ve oyun alanı mevcut.

Barınakta bir mutfak binası ile Temeltaş’ın da barındığı ve kütüphaneyi kurduğu iki odalı ev var. 

Bugüne kadar gelen desteklerle 136 kitap ve 74 cilt ansiklopediden oluşan kütüphanenin daha da büyümesi hedefleniyor.

Bir hayvan hakları savunucusu da barınak içinde rahatça kitap okunsun diye iki büyük piknik masası, bir büyük masa, dört sandalye ve iki adet plaj şemsiyesi hediye etmiş.

BARINAK CUMHURİYETİ

“Barınak Cumhuriyeti” olarak adlandırılan hayvan barınağı Datça Hayvanseverler Derneği’ne ait. Bağışlarla çalışmalarını sürdürüyor.

Daha çok yardıma muhtaç, hasta, yaralı veya ameliyat olması gereken köpeklerle ilgileniyor. Şu an barınakta yaşayan 43 köpek var. Ama sayı değişkenlik gösterebiliyor.

Nami Temeltaş yapmaya çalıştığını şöyle anlatıyor: “Hayvan barınağını geliştirmek, hayvanların yaşam kalitelerini arttırmak, insanların doğayı ve hayvanları sevip, birlikte yaşamı öğrenmesini sağlamak adına; kitapseverlerle hayvan hakları savunucularını buluşturup onları birbirleriyle ve hayvanlarla tanıştırmayı amaçlayarak, belki de ülkede ve dünyada ilk olacak barınak kütüphanesini kurmaya başladım.”

BARINAK KÜTÜPHANESİNE KİTAP DESTEĞİ İÇİN:

Adres: Nami Temeltaş, Datça Hayvanseverler Derneği, Hayvan Barınağı, Muğla/Datça.

Telefon: 0 543 956 2112