Cumartesi Annesi Elmas Eren bugün toprağa verildi. Eren, 'Kaybedenler kaybedecek', 'Unutmadık, unutmayacağız', 'Anaların öfkesi katilleri boğacak' sloganları ve alkışlarla uğurlandı.

2 Eylül döneminde gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in annesi Elmas Eren bugün İstanbul Avcılar’daki Osmanağa Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Elmas Eren, DİSK Basın-İş Genel Başkanı gazeteci Faruk Eren'in ve Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan İlkbal Eren’in de annesi.

Cenazeye HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Ahmet Şık, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Sezgin Tanrıkulu, CHP Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Cumartesi Anneleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Cumartesi Annesi Elmas Eren, ‘Kaybedenler kaybedecek’, ‘Unutmadık, unutmayacağız’, ‘Anaların öfkesi katilleri boğacak’ sloganları ve alkışlarla uğurlandı.

"DEVLETTEN ALACAKLI AYRILDI ANAMIZ"

Cenazede konuşan gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır, şunları söyledi:

"Belirsizliği belirliye çevirmek için sevgili annemiz 39 yıl boyunca durmadan, yorulmadan, elinde sevgili Hayrettin'in fotoğrafı ile dağlara, taşlara, kuşlara sordu. Peki niye soruyordu?

"Devletin özel güçleri 12 Eylül'ün hemen akabinde Hayrettin Eren'in yaşam hakkına son vermişti. Toprak payına düşen bir mezara bile layık görülmedi. Mutlaka bir yerlerdedir, onu dokuz ay karnında taşıyan Elmas anasına ve ailesine gözyaşı dökme hakkı da elinden alındı. Devletten alacaklı olarak aramızdan ayrıldı anamız. Annelerimizi acıları birleştirmişti. Soydan, dilden, ırktan değil."

"İNSAN HAKLARI MÜCADELESİ ELMAS ANNESİ'Nİ KAYBETTİ"

Daha sonra söz alan Faruk Eren de şöyle dedi:

"Oğullarımız kızlarımız büyüklerini kaybetti. Bir anne ne kadar iyi bir anne olabilirse o kadar iyi bir anneyedi bizim için. Ama biz sadece annemizi kaybemedik. Hepiniz biliyorsunuzdur o 12 Eylül öncesi büyük acılar çekti. Sonrasında, hep bi evlat acısı yaşadı. İşkenceye götürüldü, toplama kampları önlerinde, cezaevi önlerinde büyük bir mücadele başlattı annelerimizi. Daha önce aramızdan giden Didar abla gibi Leman Fırtına gibi. İşte o mücadele, İnsan Hakları Derneği'ni TAYAD'ı doğurdu. Daha sonra diğer Cumartesi Anneleri ile birlikte her hafta Galatarasay'daydı. Türkiye'de demokrasi mücadelesi, insan hakları mücadelesi Elmas Annesi'ni kaybetti. Hepimizin başı sağolsun."

Konuşmaların ardından Elmas Eren'in cenazesi, alkışlar ve "Unutmadın unutmayacağız", "Kaybedenler kaybedecek" sloganlarıyla cenaze aracına alındı.

Eren defnedilmek üzere alkış ve sloganlar eşliğinde Küçükçekmece Yeni Mezarlığı'na götürüldü. Burada yapılan defin işlemiyle Eren sonsuzluğa uğurlandı.

Faruk Eren, abisinin hikâyesini anlattığı "Kayıp bir devrimin hikayesi" adlı kitabında annesi Elmas Eren'in uzun yıllar boyunca, gözaltında kaybedilen abisi Hayrettin Eren için mücadele ettiğini, son yıllarda sağlık sorunları nedeniyle Cumartesi günleri Galatasaray Meydanı'na gidemediğini yazmıştı.

Kaynak: Gazete Duvar, Bianet