Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri adalet arayışlarının 544’ncü haftasında yine Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

Yönetenleri ve devleti işlenen “Faili meçhulleri” tüm boyutlarıyla itiraf etmeye çağıran Cumartesi Anneleri, devlete failler üzerindeki koruma kalkanlarını kaldırmak için BM’nin Herkesin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Karşı Uluslararası Sözleşme’yi imzalama çağrısında bulundu.

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle hasretini duydukları barış ortamına kavuşmak istediklerini dile getiren kayıp yakını Umut Bahçeci ise, tüm kayıpların bulunup faillerin yargılanmasını istedi. Kürdistan’da AKP eliyle yürütülen savaşın sivilleri ve çocukları katletmesine rağmen batının bu gerçekleri görmesinin engellendiğini ve medyanın olaylara sırtını döndüğünün altını çizen Bahçeci, “Biz Türkiye’de barış istiyoruz. Kayıplarımız bulununcaya kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” diye belirtti.

ASKER ANNELERİNE 1 EYLÜL’DE BARIŞI HAYKIRMA ÇAĞRISI

Bahçeci’nin ardından konuşan kayıp yakını Zübeyde Tepe de, “16 yıldır mücadele ediyoruz. Ama halen çocuklarımız öldürülüyor. Adalet diye bir şey yok. Olsaydı çocuklarımız kaybolmazdı” diyerek tepki gösterdi. Kürdistan’da 7 Haziran seçimlerinin ardından başlayan savaşta hem asker hem de gerillaların yaşamanı yitirdiğini dile getiren Tepe, “Asker ailelerine sesleniyorum 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde gelsinler birlikte barışı haykıralım” sözleriyle savaşa karşı asker ailelerine birlikte mücadele çağrısında bulundu.

‘YARBAY MEHMET’İN EVİNE DÜŞEN ACIYI BİZ DEFALARCA YAŞADIK’

Ardından gözaltında katledilen Hasan Ocak’ın ağabeyi, Hüseyin Ocak konuştu. Savaşın bir an önce durması çağrısında bulunan Ocak, “Bu savaşın yürütücüleri bile bu acı evlerine düştüğünde anladılar. Yarbay Mehmet’in acısını biz daha önce defalarca kez yaşadık. Artık savaş dursun” dedi.

‘1 EYLÜL VESİLESİYLE SESİMİZİ BARIŞ İÇİN YÜKSELTİYORUZ’

Konuşmaların ardından haftanın açıklamasını yapan Cumartesi Anneleri’nden Leyla Kaya, Cumartesi Anneleri’nin Cizre ve Yüksekova’da her Cumartesi taşıdıkları fotoğraflara “Yeni faili devlet” fotoğrafları eklediğini dile getirerek, çatışmalı sürecin ısrarla devam ettirildiğini vurguladı. “Sonuna kadar savaş diyenler karşısında sesimizi yükseltiyoruz” diyen Kaya, anneleri ağlatan kanlı iktidar hesaplarından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Kaya, “1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle bu topraklarda yaşayan herkese karşı sesimizi yükseltiyoruz. 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü nedeniyle sesimizi yükseltiyoruz. Silvan’a, Lice’ye Hakkâri’ye, Yüksekova’ya Cizre’ye yağan bombalar hepimizin hayatına, geleceğine düşüyor. Hepimizin ortak çıkarı özgürlüğün, eşitliğin, adaletin ve halkların kardeşliğinin hâkim olduğu bir ülke için barış mücadelesi yürütmekten geçiyor. Unutmayın barış hepimizin işidir” diye konuştu. (KAYNAK: Evrensel, FOTO: Etha)