Cumartesi anneleri/insanları 424.kez Galatasaray Meydanı’nda 19 yıl önce kaybedilen kuzenler Halil ve Kazım Alpsoy’un akıbeti soruldu.

Yarının anneler günü olduğunu hatırlatan anneler, "Biz anneler gününü kutlamıyoruz. Kimse bize çiçek vermesin. Biz çiçek değil, çocuklarımızın mezarını koklamak istiyoruz" dedi.

Kazım Alpsoy’un oğlu Mehmet Alpsoy şöyle konuştu:

“Daha çok acı çekmemizi istediler. O yüzden katillere sahip çıktılar. Artık hiçbir resmi kuruma itibarımız kalmadı. Bizi babasız bırakmaya hakları yoktu.”

Halil Alpsoy’un oğlu Serdar Alpsoy ise duygularını bir şiirle dile getirdi. 

Kuzenlerin hikayesi şöyle:

37 yaşındaki Halil Alpsoy, 12 Mayıs 1994’te eşi ve 40 günlük bebeğiyle birlikte akraba ziyaretinden dönüyordu. İstanbul Kanarya’daki evinin önünde kimlik gösteren telsizli, silahlı polisler tarafından gözaltına alındı. İtiraz eden eşine “Merak etme, karakola kadar götürüyoruz, yarım saat sonra gelir” dediler. Ancak bir daha evine dönmedi.

18 gün sonra işkenceden tanınma hale gelmiş bedeni , tek kurşunla ensesinden vurulmuş halde Kırıkkale’de ormanlık bir alanda bulundu. Ailenin tüm başvurularına “Gözaltında kadı yok” dendi.

Alpsoy’un amcasının oğlu 30 yaşındaki deri dikim işçisi Kazım Alpsy da 18 Mayı 19942te sabaha karşı Adana’daki evinden polislerce gözaltına alındı. Adana İstihbarat Dairesi’nde işkenceli sorguya tabi tutuldu. Gözaltına alındığı günün akşamı kendisini serbest bırakıp kimliğini alıkoydular.

“Yarın gel, kimliğini al” dediler. Ertesi gün bir akrabasıyla kimliğini almaya gitti. Akrabası Adana İstihbarat Dairesi önünde bütün gün kapıda bekledi. Alpsoy’u sorduğu görevli “sen git o sonra gelir, belki bugün burada kalır, ya da İstanbul’a gönderilir” dedi. Alpsoy, o binadan bir daha çıkamadı.

Alpsoy’un Türkçe bilmeyen eşi Leyla Erdoğan Aksoy, 12 yaşındaki oğlı Mehmet’in tercümanlığıyla savcılığa başvurdu. Savcı “Gözaltına alınmamış, gözaltında kaydı yok” diyerek dilekçelerini yırtıp fırlattı.

Alpsoy’un alıkonduğu gece Akkapı Kimsesizler Mezarlığı’nda polisin ceset gömdüğünü görenler oldu. Mezarın yerini gösterdiler ama korkup tanıklık etmediler. Ailenin mezar açılsın talebi reddedildi.

Leyla Alpsoy, Başbakan ile Dolmabahçedeki görüşmelerinde eşinin akıbetinin açığa çıkarılmasını, faillerin yargılanmasını talep etti. 19 yıldır kuzenler için hukuk işletilmedi. (Bianet)