Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber

Her yerde tek gündem; Coronavirüs, ülke ülke açıklamaları okuyor, zaman zaman rakamlar arasında kalıyoruz. Ben de bu kez sözü çocuklara vermek istedim. Damla Karadoğan 15 yaşında ve Ankara’da yaşıyor, Rozerin Aktaş 13 yaşında İstanbul’da yaşıyor ve Eylül Münüklü 12 yaşında İstanbul’da yaşıyor.

Kendilerine üçer sorum oldu; Birincisi Coronavirüs’e dair gelişme ve haberleri nasıl takip ediyorsunuz? İkinci; Okullar ve sokaklar, parklar kapalı, böylesi bir zamanda evde nasıl vakit geçiriyorsunuz? Üçüncüsü; Coronavirüs ile mücadele için neler yapıyorsunuz?

Söz sırası ile kendilerinde:

“Corona virüsü hakkındaki düşüncelerim şöyle ki ilk başta insanlar bu durumu ciddiye alıp önlemler alınsaydı bunun bu kadar ilerleyeceğini düşünmüyorum , bu kadar büyümesinin sebebi zaten Corona virüsü olan insanların geç de olsa alınan önlemlerden kaçması ve etrafındaki insanlara yaymaları. Ben Müslümanım diyip Kabeden dönen insanların otobüslere binip karantinadan kaçması o bahsettikleri kul hakkına hiç düşünmeden girmeleri ."Ben hastaysam sen de ol" diyen ve öğrenciler yurtlardan isyan ettiğinde "Konforlu işte oturun , okuyan insan her türlü okur " diyen kişilerin en lüks KYK yurdundan şikayet etmeleri gerçekten çok değişik.

İtalya' da binaların balkonundan şarkı söyleyerek birbirine destek olan bir millet var bir tarafta diğer tarafta ise kendi konforunu bozup karantinaya girmek istemediği için kaçan insanlar var.

Okul yok ve bu durum tatil gibi algılansa da tatil değil eğitime ara verilmesi. Bu durum beni mutlu etmedi çünkü daha hiçbir sınavımızı olmadık ve okul açıldığında hersey üst üste gelecek Uzaktan eğitimin ne kadar işte yarayacağı hakkında hiçbir fikrim yok . Merakla bekliyorum .

Sokağa çok gerekmedikçe çıkmıyorum çünkü bu durumu ciddiye almayıp önlemsiz kalan birinden bana bulaşmasını istemiyorum . Kendimden çok bunu aileme taşımak istemiyorum çünkü daha ailemle yaşamak istediğim çok şey var .

Kendimi bu durumda biraz Dünyanın final döneminde Dünyaya gelmiş gibi hissediyorum . Evdeyken elimden geldiğince ders çalışmaya devam ediyorum . Tüm derslere baştan başlayıp genel bir tekrar yaparak not çıkarmayı , yetersiz olduğum konularda üstüne giderken anlamaya çalışıyorum .

Kitap okuyorum ki çok önemli bu dönemde kitap okumak . İnsanlar zaten birbirini anlamazken kitap okumayan insanlarla iletişim kurmak ayrı bir zor olduğu için kitap okuyup kelime haznemi geliştirerek kendimi daha rahat ifade etmeye çalışıyorum . Yabancı diziler izleyerek dilimi geliştirmeye çalışıyorum .

Sabah erken kalkıp bunları yapmaya başlıyorum çünkü Türkiye de eğitim durumu böyleyken kaybedilecek zaman yok .”

Damla Karadoğan, 15 yaşında, Ankara’da yaşıyor

***

“Korona virüsü kısa bir süre içinde dünyanın neredeyse her yerine bulaştı.Binlerce cana mâl oldu.Tabi ister istemez hepimizi korku,telaş ve endişe sardı.

Mesela ben,korona virüsü hakkındaki gelişmeleri haberlerden ve internet sitelerinden araştırıyorum;tabi ne kadar doğruysa...

Biz öğrencilerede önlem almak için okulları tatil yaptılar.Tabi bu duruma bir andan seviniyor bir andan üzülüyorum.Düşünsenize sonuçta bu zevk-i bir tatil değil tam tersine zorunlu bir tatil. Bizde derslerimizden eksik kalmak istemediğimiz için yetkililer tatilimizin ikinci haftasına uzaktan eğitim uygulaması kurmak istediler. Biraz zor olsada sonuçta bir şekilde eğitim görebileceğiz.

E tabi biz öğrencilerinde bu tatili fırsata çevirip ders çalışmamız, yetenekli olduğumuz alanları veya olmadığımız alanları geliştirmeliyiz.

Haberde duyduğum,gördüğüm,okuduğum şeylere göre korona virüsünden korunmak için yapacağımız tek şey ellerimizi sık sık yıkamak, ellerimizi dezenfekte etmek ve kalabalık ortamlarda bulunmamak.Bilimsel makalelere göre virüs kumaşta 6 saate aşkın sürede kalıyormuş o yüzden kıyafetlerimizi sık sık değiştirmeliyiz ve öksürük,yüksek ateş gibi sorunlarımız varsa en yakın hastahaneye müracaat etmeliyiz.

Bende bu kurallara elimden geldiği kadar uymaya çalışıyorum. Planlamama göre birinci haftamı dinlenmeye ve eylenmeye harcıyacağım. İkinci haftamı ise ders çalışarak geçireceğim. Sonuçta hayat kısa deprem, hastalık, çığ ve yangın önemli değil, önemli olan birbirimizi üzüp kırmamak .

O zaman ne yapıyoruz? Kurallara uyuyoruz ve tatili fırsata çevirip değerlendiriyoruz…”

Rozerin Aktaş, 13 yaşında, İstanbul’da yaşıyor

***

“Çin'in Wuhan kentinde meydana gelen Corona virüs sebebiyle seyehatlar, okullar ve birçok şey iptal edildi. Okulların tatil edilmesi bir yandan iyi oldu çünkü okullarda binlerce çocuğun olması virüsün kolayca tüm çocuklara yayılabileceği anlamına geliyor.

Corona virüsden daha hızlı kurtulabilmek istiyorsak toplumca gereken önlemleri uygulamalıyız. Okulların tatil edilmesiyle birlikte uzaktan eğitim başladı. Bu da çocukların eğitim haklarının ihlal edilmemesi için alınan bir önlemdir. Çocuklar böylelikle eğitimlerine kaldıkları yerden devam ediyorlar.

Ben bu süreçte ilk haftamı eğlence amaçlı kullanıyorum. Kuzenim ile birçok aktivitede bulunuyoruz. Oyunlar oynuyoruz,danslar ediyoruz, şarkılar söylüyoruz, boyamalar yapıyoruz ve geçmiş dönemlerdeki çocukların izlediği çizgi filmleri izliyoruz. Aynı zamanda kuzenim ile hergün yepyeni yemek tarifleri öğreniyoruz. Öğrendiğimiz yemek tariflerini uygulayıp evimizdeki büyüklere sunuyoruz ve onların yaptığımız yemekler hakkındaki düşüncelerini alıyoruz. Aynı zamanda kitap okumayı da ihmal etmiyoruz.

Hastalıktan korunmak için ellerimizi günde 8-9 kez bol sabun ve suylan yıkıyoruz.Toplum içine çıktığımızda maske kullanmaya dikkat ediyoruz.Gerekmedikçe toplum içine çıkmıyoruz.

Corona virüs ile ilgili merak ettiklerimizi haberler, internet siteleri ve kitaplardan öğreniyorum. Fakat ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum.

Kısacası benim düşüncem toplumca gereken önlemleri almalıyız.”

Eylül Münüklü, 12 yaşında, İstanbul’da yaşıyor

***

Kendileri çocuk, ancak tartışma, gelişmeleri izleme ve de yaptıkları ile bana baya baya “büyük” geldiler. Gündelik iletişim içinde haberleşmek, konuşmak farklı, ben karşıma böyle sağlam metinlerin çıkmasını beklemiyordum. Oldukça iyi geldi bu okuduklarım bana. Damla, Rozerin ve de Eylül’den kısa notlara, çııkarsamalara gitmek istemiyorum, kendilerini de çok güzel ifade etmişler, söylediklerine dikkat etmek hepimiz için hayatı daha da katlanır kılacaktır bu zor günlerde…

Ha bu arada, evet oyunlar ve mutlaka oyunlar, oyunlara zaman ayırmak, oyunlardan öğrenmek oldukça güzel bir şeydir. Ve birlikte bir şeyler yapmak...