Türkiye’de çocuklara yönelik yapılan hukuksuzluklara ve adli vakalara karşı toplumda farkındalık yaratmayı amaçlayan ve bu farkındalığı davranışa dönüştürmeyi isteyen Çocuk Bedenime Dokunma İnisiyatifi, Mardin’in Midyat ilçesinde 9 gün önce kaybolan 5 yaşındaki Ecrin Tunç’un arama çalışmalarıyla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi için yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Çocuk Bedenime Dokunma İnisiyatifi’nden yapılan açıklamada, Midyat’ta kaybolan veya kaçırılan 5 yaşındaki Ecrin Tunç’un 13 Haziran 2015 tarihinden beri bulunamadığı vurgulandı. Mardin’in Midyat ilçesinde kaybolan Ecrin için sürdürülen arama çalışmalarından sonuç alınamadığı belirtilen açıklamada, aramaya hangi düzeyde devam edildiğine dair bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmadığı öne sürüldü.

Sosyal medya üzerinden de #EcrinNerede başlıklı hashtag açılırken her gün ülkenin doğusundan batısına dek pek çok yerden sayısız “Kayıp çocuk” haberi geldiğine dikkat çekilen açıklamada, "Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği’nin paylaştığı verilere göre 30 bin, İçişleri Bakanlığı’na göre 15 bin 900, Türkiye İstatistik Enstitüsü Kurumu verilerine göre 27 binden fazla çocuk kayıp. Kaybolan çocukların 16 bin 289’u ise kız çocuğu. Bu çocuklardan biri olan 5 yaşındaki Ecrin Tunç’u artık sadece ailesi arıyor" ifadesi kullanıldı.

Mardin Midyat’ta yaşayan Tunç ailesinin 5 yaşındaki kızları Ecrin Tunç, 13 Haziran 2015 tarihinde, ilçeye bağlı Harmanlı köyünde bulunan akrabalarına yaptıkları ziyaret sırasında kaybolmuştu. Bakkala gitmek üzere evden ayrılan küçük Ecrin’in eve dönmemesi üzerine ailesi ve köylüler tarafından yapılan arama çalışmalarından sonuç çıkmayınca, İlçe Jandarma Komutanlığı’na haber verilmiş, özellikle ilk 24 saatte geniş bir arama başlatılmıştı. 9 gün geçmesine rağmen Ecrin bulunamadı.

Basın açıklamasının tam metni şöyle:

ÇOCUK BEDENİME DOKUNMA İNİSİYATİFİ

BASIN AÇIKLAMASI

9 GÜNDÜR KAYIP: 5 YAŞINDAKİ ECRİN’İN SESSİZ ÇIĞLIKLARINI DUYUN!

Kayıp çocuklar listesine çok kısa bir süre önce katılan 5 yaşındaki Ecrin Tunç, 13 Haziran 2015 tarihinden beri bulunamıyor. Mardin’in Midyat ilçesinde kaybolan Ecrin için sürdürülen arama çalışmalarından sonuç alınamazken, aramaya hangi düzeyde devam edildiğine dair bilgiler kamuoyu ile paylaşılmıyor. Çocuk Bedenime Dokunma İnisiyatifi (@CocukBD) tarafından gündemde tutulan  ve sosyal medya üzerinden de   #EcrinNerede hastag’i ile sürdürülen, arama çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgi verilmesi çağrılarına rağmen Aile Bakanlığı ve diğer siyasi parti mensupları ile yerel yöneticiler konuya dair sessizliklerini sürdürüyor. Aileden alınan son bilgilere göre ise jandarma, arama çalışmalarını 3 gün önce DURDURMUŞ.

Her gün, ülkenin doğusundan batısına dek pek çok yerden sayısız “kayıp çocuk” haberi geliyor. Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği’nin paylaştığı verilere göre 30 bin, İç İşleri Bakanlığı’na göre 15.900, Türkiye İstatistik Enstitüsü Kurumu verilerine göre 27 binden fazla çocuk KAYIP. Kaybolan çocukların 16 bin 289’u ise kız çocuğu. Bu çocuklardan biri olan 5 yaşındaki Ecrin Tunç’u artık sadece ailesi arıyor.

Ecrin nasıl kayboldu?

Mardin Midyat’ta yaşayan Tunç ailesinin 5 yaşındaki kızları Ecrin Tunç, 13 Haziran 2015 tarihinde, ilçeye bağlı Harmanlı köyünde bulunan akrabalarına yaptıkları ziyaret sırasında kaybolmuştu. Bakkala gitmek üzere evden ayrılan küçük Ecrin’in eve dönmemesi üzerine ailesi ve köylüler tarafından yapılan arama çalışmalarından sonuç çıkmayınca, İlçe Jandarma Komutanlığı’na haber verilmiş, özellikle ilk 24 saatte geniş bir arama başlatılmıştı. Ne yazık ki 9 gün geçmesine rağmen Ecrin bulunamadı ve ilk birkaç günden sonra arama çalışmaları hakkında bilgi paylaşımı son buldu.

Kuyulara, bahçelere, evlerdeki odalara bakıldı mı?

Ecrin Tunç’un babası ile irtibatta olan Çocuk Bedenime Dokunma İnisiyatifi’ne gelen bilgilere göre; Jandarma, 3 gün önce arama çalışmalarını durdurmuş ve aile, kendi çabası ile çocuklarını aramaya devam ediyor.

Aramaların yoğunluklu olarak dağlık alanda yapıldığına dair ilk açıklamalar hakkında görüşü sorulan uzmanlara ve istatistiklere göre, 5 yaşındaki kayıp bir çocuk için başlıca olasılıklar şunlar:

-Açık alan, arazide kaybolma ya da kuyu/dere/ deniz/havuza düşme,

-Kaçırılma, tecavüz ve ortadan kaldırılma (Bazı vakalarda kaçırılma, ailenin hasımları tarafından da gerçekleştirilebiliyor)

-Çocuk ticareti amacıyla kaçırılma.

Arama çalışmaları hakkında sessizliğe son verilsin

Küçük bir çocuk için çok kritik olan “kayıp gün” sayısının artıp, tüm umutların Ecrin’e ne olduğuna dair bir habere bağlandığı bugünlerde, arama çalışmaları hakkında bilgi paylaşımı çağrımızı yineliyoruz. Aynı zamanda çocuklara yönelik her tür istismar ve şiddete karşı koruyucu tedbirler alınması doğrultusunda Anayasa ve diğer ilgili kanunlarca sorumlu tutulan başta Devlet kurum ve kuruluşları olmak üzere, tüm kurumlara, bireylere sorumluluklarını hatırlatıyor, konu ile ilgili duyarlılığın arttırılmasını talep ediyoruz.

Her gün ısrarla  #EcrinNerede dedik

Çocuk Bedenime Dokunma İnisiyatifi