1960’lı yıllardan itibaren dünyada ciddi değişimlere yol açan doğum kontrol haplarının mucidi kimyacı Carl Djerassi hayata veda etti. 91 yaşındaki Djerassi, modern toplumda kadınların yaşamında büyük değişimler yaratan haplar ile aynı zamanda dünyadaki nüfus değişimlerini de önemli oranda etkiledi.

Amerikan medyasına yansıyan bilgilere göre, 91 yaşındaki Carl Djerassi uzun süredir tedavi gördüğü San Fransisco’da yaşamını yitirdi.

'BEBEK KARŞITI' DEĞİL, KADINLAR İÇİN

Genel olarak "pilül" olarak da bilinen doğum kontrol haplarını geliştiren Carl Djerassi, bu hapların kimi çevrelerce ‘anti-Baby pilülleri’ olarak adlandırılmasına karşı çıkıyordu. 1960 yılında piyasaya sürülen hapların ‘bebek karşıtı’ olmadığını dile getiren Djerassi, hapların özellikle ‘kadınlar için’ geliştirildiğinin altıını çiziyordu.

CİNSELLİKTE DEVRİM

Carl Djerassi, geliştirdiği ilacın cinsellikte ciddi bir devrimin yanı sıra nüfus değişimlerine yol açacağını o dönemlerde ‘kimsenin bilemediğini’ vurguluyordu.

CARL DJERASSI KİMDİR?

1923 yılında Avusturya’nın başkenti Viyana’da Yahudi bir doktor çiftin çocuğu olarak dünyaya gelen Carl Djerassi, Nazilerin iktidara gelmesi ardından 1938 yılında ailesiyle birlikte ABD’ye göç etmek zorunda kaldı. Kimya alanında çalışmalarıyla dünya çapında tanınan Djerassi, aynı zamanda roman ve oyun yazarlığı ile sanat eseri kolleksiyoncusu olarak da biliniyordu.

Kaynak: ANF