2009 yılında Diyarbakır'ın Lice İlçesi kırsalında hayvan otlatırken, askeri mühimmatın patlaması sonucu yaşamını yitiren Ceylan Önkol, İHD ve MAZLUMDER tarafından köydeki mezarı başında anıldı. Anma töreninde savaş sürecinde yaşamını yitiren çocukların fotoğrafları taşınırken, Ceylan'ın arkadaşları Ceylan'ın fotoğraflarından hazırlanan maskeler taktı.

Anne Saliha Önkol'un Ceylan'ın mezarı başında bir yaşında olan ve Ceylan'ın ismini verdiği torununu kucaklayarak yaktığı ağıtlar anmaya katılanların duygulu anlar yaşamasına neden oldu. Anma töreni mezar başına karanfillerin bırakılmasıyla başladı. Ardından MAZLUMDER ve İHD yöneticileri konuşma yaptı.

'SAVAŞ BİR AN ÖNCE DUDURULMALI'

İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Emin Ermin, artık çocuk ölümleri görmek istemediklerini vurgulayarak, "Yeniden savaş senaryoları hayata geçerken bunun kurbanları öncelikle çocuklar olacak bunu biliyoruz. Bu yüzden bir an önce savaş durdurulmalı. Müzakereler tekrar başlamalıdır" diye konuştu.

'ÇOCUKLARI ÖLÜRKEN ERDOĞAN SESİNİ ÇIKARMIYOR'

Önkol'un ağabeyi Rıfat Önkol ise, yıllardır kardeşinin faillerinin bulunmamasına tepki gösterdi. Faillerin bulunması ve cezalandırılmasını isteyen Rıfat Önkol, "Bizim Ceylanımız gitti başka Ceylanlar gitmesin. AKP iktidar olduğundan beri birçok Kürt çocuğu katledildi. Başka ülkelerin çocukları için timsah gözyaşı döken Erdoğan, Kürt çocukları katledilirken sesini çıkarmıyor" şeklinde duygularını dile getirdi.

Anmanın ardından İHD ve MAZLUMDER yöneticileri Önkol ailesini ziyaret etti. (Etha)