İzmir'in Çeşme ilçesinde kurulan çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu 'İmece Çeşme İnisiyatifi' adlı topluluk, adını son zamanlarda sıkça duyduğumuz 'umut yolculuğu'na çıkmak için Çeşme'ye gelen mültecilerle dayanışma içerisinde.

"İmece Çeşme İnisiyatifi" ilçede bulunan sığınmacılara giyecek ve yiyecek yardımında bulunuyor. Kendilerini, "merhametini, samimiyetini, insanlığını kaybetmiş bu dünyaya direnen, varoluşa anlam katan gençler” olarak tanımlayan topluluk üyeleri, sığınmacı ailelere yardım etmekten duydukları memnuniyeti dile getiriyorlar. Çeşme’nin hemen karşısındaki Sakız Ada'sına geçmek için Çeşme'ye gelen insanların günlük ihtiyaçlarını karşılamak için inisiyatif gönüllüleri seferber olmuş durumda.



İmece Çeşme İnisiyatifi gönüllülerinden Ali Güray Yalvaçlı, inisiyatifin Anti-Kapitalist bir zemin üzerinde fıtrati (doğal) bir yaşamın mümkün olduğunu göstermek için kurulduğunu ve bu doğrultuda toplum içerisinde bir bilinç oluşturmayı hedeflediklerini söylüyor. Yalvaçlı, 'inisiyatifin toplumsal faydaya dayalı faaliyetler gerçekleştirmek üzere kurulduğunu ve patronsuz iştirakler kurup, mali destekleşmeyi sağlamak için girişimlerde bulunduklarının altını çiziyor.

Yalvaçlı, insanlık, merhamet ve samimiyet çağrısında bulunarak: "Biraz empati, biraz insan olduğumuzu hatırlamak ve merhamet dünyayı daha güzel yapacaktır. Yaklaşan kış mevsimi öncesi yurtlarından, evlerinden ayrı düşmüş sığınmacı kardeşlerimize bir nebze olsun el uzatmak insanlık görevidir. Sığınmacıların ne kadar zor durumda olduklarını hepimiz görüyoruz. Ülkelerindeki savaştan kaçıp, evlerinden, yurtlarından uzak, bilmedikleri bir ülkeye sığınmak zorunda kalmışlar. Bizler de bu bölgede yaşayan insanlar olarak elimizden geldiğince insani yardımda bulunmaya çalışıyoruz. Öğrenci arkadaşlarla birlikte sığınmacılara insani yardımda bulunabilmek için organize olduk" diyerek herkesi dayanışmaya destek vermeye çağırdı.

Yardım çalışmalarında olumlu tepkilerle birlikte kimi zaman olumsuz tepkilerle de karşılaştıklarını söyleyen Yalvaçlı, "Genellikle insanlarımız zor durumdaki sığınmacılara insani yardım için duyarlı davranıyorlar. Yiyecek, giyecek, temizlik malzemesi gibi zorunlu ihtiyaç maddelerini sağlamaya çalışıyoruz. Tüm Çeşmelilere ve duyarlı herkese çağrıda bulunuyoruz; Bir anneye, bir bebeğe, bir babaya yalnız olmadıklarını hissettirmek için yardım elinizi uzatın. Sizlere ihtiyaçları var. Yardımlarınızı Çeşme’deki eski pazar yerinde bulunan Boşnak Börekçisi’ne ulaştırabilirsiniz. Ayrıca Facebook’ta ‘İmece İnisiyatifi Çeşme’ adlı sayfadan bize ulaşabilirler” dedi.

İmece Çeşme İnisiyatifi gönüllüleri, her üç günde bir giysi ve temel ihtiyaç malzemesi dağıttıkları mültecilere, kış yaklaşırken her gün sıcak çorba dağıtımı yapmak için de kolları sıvamış durumdalar. Mültecilere çorba dağıtımı çalışmalarına da kısa zamanda başlayacaklarını söyleyen gönüllüler bu konuda kendilerine destek olunması gerektiğini belirterek, "geçtiğimiz yılın kış ayından bu yana Çeşme'de her gece ücretsiz çorba dağıtımı yapıyoruz ve daha fazla dayanışmaya ihtiyaç duyuyoruz” dediler.

İmece Çeşme İnisiyatifi, bu çalışmalarının yanı sıra maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere burs temin etme konusunda da faaliyet gösterdiklerini belirterek; çivisi çıkmış bu dünyaya, kardeşliğin, merhametin, insanlığın ve samimiyetin ölmediğini göstermek ve bir lokmayı bölüşmek üzere insan kardeşlerinin yanında olacaklarını söylüyorlar ve sizleri de dayanışmaya bekliyorlar. (Mehmet Lütfü Özdemir / İzmir – Çeşme / Demokrat Haber)