Çerkeslerin 1864'te Kafkasya'dan sürülüşünü, Türkiye ve Kafkasya'da yapacakları ikiz anıtla somutlaştırmak isteyen üç Çerkes sanatçı temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.

 

Çerkes sanatçılar heykeltıraş Gushapsha Arsen, ressam Mazlo Eduard ve ressam Kuzamisch Anzor sürgünü hem görünür, hem de göz ününde tutmayı amaçlayan projelerini ozgurcerkes.com'a anlattı.

 

Grup sözcüsü Gushapsha Arsen, Çerkeslerin Kafkasya'dan sürgün edilişini sembolize etmek üzere biri Soçi'de, biri Samsun veya Trabzon'da olmak üzere karşılıklı iki anıt yapılması için çalışma yürüttüklerini söyledi. Bu anıtların diasporadaki ve anavatandaki Çerkesler'in hatıralarını canlı tutacağını söyleyen Gushapsha Arsen, bunun Çerkes varlığının sürdürülmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

 

Bu projenin 20 yıllık mazisi olduğunu belirten Gushapsha Arsen, konuyu Nalçık, Maykop ve Krasnodar'da devlet yetkilileri ile de görüştüklerini ve büyük ilgi ve destek gördüklerini söyledi. Rusya Güzel Sanatlar Akademisi'nin de konuyla yakından ilgilendiğini belirten Guhapsha, ünlü Adige sanatçı Mihail Shemyakin'in de bu projenin tam destekçisi olduğunu ifade etti.

 

2014 yılındaki Soçi Olimpiyatları'nın gerçekleştirileceği mekanın Çerkes toprağı olduğunu ve büyük Çerkes sürgününün 150. yıldönümüne denk geldiğine dikkat çeken Gushapsha Arsen, “Bu anıtların olimpiyatlar öncesinde yapılması Çerkesler açısından büyük önem arz ediyor” dedi. Gushapsha Arsen, geniş çaplı bir kampanya düzenleyerek bu projeye destek sağlamak istediklerini söyledi.

 

Proje ile ilgili slide show www.arsengu.com web sitesinden izlenebilir.