21 Şubat Dünya Anadil Günü'nü en buruk geçiren halkların başında Türkiye'de sayıları üç milyondan fazla olan Çerkesler gelmekte. Çerkeslerin büyük çoğunluğu anadilini konuşamamanın ve hatta anlayamamanın üzüntüsü içerisinde.

Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerkes-Fed) Genel Başkanı Dr. Nusret Baş ''21 Şubat Dünya Anadil Günü'' nedeniyle bir açıklama yayınladı.

Dr. Nusret Baş açıklamasında şunları dile getirdi:

“UNESCO'nun yayınladığı ''kaybolmak üzere olan diller'' kategorisinde en üst sıralarda yer alan anadilimiz Çerkesce (Adığabze) Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin çoğu tarafından konuşulamamakta. Anadilini bilen Çerkes sayısı Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin yüzde beşini dahi karşılamıyor. 150 yıl önce, Rusya Çarlığı'nın soykırım ve sürgün politikası sonrasında, Osmanlı topraklarına gelip bu vatan için her dönemde can verirken Türkçe bilmiyorduk. Ama şimdi anadilimiz olan Çerkesceyi konuşamaz hale düştük. İlköğretimde ''seçmeli dil'' uygulaması önemli bir gelişmeydi ama bu uygulama anadilin öğretilmesinde yetersiz kalıyor.

Devlet eliyle, devlet destekli TRT'de Kürtçe ve Arapça yayın yapan kanallar açıldı. Bu ülkenin vatandaşı olan biz Çerkesler de devletten aynı uygulamayı bekliyoruz. Yirmi dört saat yayın yapan, devlet destekli TRT7-Çerkesce kanalı çok acil açılmalı ve UNESCO'nun yayınladığı kaybolmak üzere olan diller kategorisinden on bin yıllık geçmişi bulunan bu güzel dil çıkarılmalıdır.

Aynı şekilde, ana sınıfından itibaren devlet okullarında anadil öğretiminin önü açılmalı, özel öğretim kurumlarında anadilde öğretim kolaylaştırılmalı ve bu yönde teşvik edici uygulamalar hayata geçirilmelidir.”

Ayrıca İstanbul'da yaşayan Çerkesler, Çerkes Dernekleri Federasyonu'nun kurucu derneklerinde İstanbul Çerkes Derneği'nin ''14 Mart Adığe Dili Günü'' nedeniyle, 14 Mart cuma akşamı Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'ndeki kültür programında bir araya gelmeye hazırlanıyor. (Deniz Güneş / Demokrat Haber)