Samsun Büyük Şehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın dün basında yer alan Çerkeslere yönelik çağrısında, 19. yüzyılda Çerkeslerin uğramış olduğu büyük soykırım ve sürgünü ''göç'' olarak nitelendirmesi ve bu soykırımın yapıldığı topraklardan biri olan Soçi şehrinde düzenleneceği açıklanan 2014 kış olimpiyatlarına Çerkeslerin muhalefet etmemesi gerektiğini ifade etmesi Çerkesler tarafından tepkiyle karşılandı.

Bilindiği gibi Çerkesler Rusya’nın işgali altında bulunan Çerkes tpraklarından Soçi’de düzenleneceği açıklanan 2014 kış olimpiyatlarının yapılmasına karşı çıkıyor ve Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’ne dikkat çekmek için sürekli eylemler düzenliyor.

Sosyal medyada Çerkeslerin tepkisi kısa sürede çığ gibi büyüdü ve Çerkesler, Yusuf Ziya Yılmaz'ı ''özür dilemeye'' davet etti.

''GöçDeğil SÜRGÜN'' başlığıyla tepkilerini yüzlerce tweet ile dile getirmeye devam eden Çerkesler, ''Yusuf Ziya Yılmaz gerekli açıklamayı yapana kadar sosyal medyada tepkilerini göstermeye ve gerçekleri dile getirmeye devam edeceklerini'' vurguladı.

NE DEMİŞTİ?

İHA'da yer alan açıklamada, kendisinin de Çerkes kökenli olduğunu belirten ve Çerkeslerin tepkisine neden olan açıklamada Yusuf Ziya Yılmaz, şunları söylemişti:

''Uzun yıllar ülkeme bürokrat ve yerel idareci olarak büyük bir özveri ile hizmet verdim ve vermekteyim. Birey olarak tahsil hayatım ve sonrasında okuduklarımdan şunu öğrendim ki, Rusya özellikle 19. yüzyılda dünyadaki siyasi gelişmeler ve sınırların yeniden belirlenmesiyle Türkistan’da, Balkanlarda ve Kafkaslarda sınırlarını genişletmiştir. Bunun bir sonucu olarak Kafkas toplulukları kitlesel boyutta Osmanlı coğrafyasına göç etmek ve geniş bir coğrafyaya dağılmak zorunda kalmıştır. Söz konusu göçmenler gittikleri yerlerde yıllarca büyük zorluklara ve sıkıntılara göğüs germişlerdir. Bu nedenle, söz konusu olayların en yoğun olarak yaşandığı 1864 yılı, gerek göç etmeyip Kafkasya’da kalanların ve gerekse göç edenlerin toplumsal hafızasında önemli bir yer edinmiştir. Bu topluluklar bütün bu tarihi süreci gelecek nesle aktarmak için her yıl 21 Mayıs’ta çeşitli etkinlikler gerçekleştirmektedirler. Toplumsal hafızayı oluşturmak ve korumak adına söz konusu yıl dönümlerinde kültürel ve bilimsel etkinliklerin yapılmasının gerekli ve yerinde olduğu inancındayım. Ancak bu etkinlikler tarihi yargılamak ve tarihte meydana gelen olaylardan dolayı günümüzde bir devleti veya toplumu sorumlu tutmak ve cezalandırmaya kalkışmak gibi bir eyleme dönüştürülmemelidir. ''

Çerkeslerin, sosyal medyada sabah saatlerinde başlatmış olduğu 'GöçDeğil SÜRGÜN' adlı etiket kısa zamanda TT oldu.

21 Mayıs 1864 tarihi Türkiye'de yaşayan 5 milyon kadar Çerkes tarafından trajik bir dönemin yıl dönümü.

Diğer ülkelerde yaşayan Çerkesler gibi Türkiye'de yaşayan Çerkesler de birçok ilde her 21 Mayıs'ta anma ve soykırımı dile getirme etkinlikleri düzenliyorlar. Geçtiğimiz mayıs ayında da, Samsun'da onbinlerce Çerkesin katılımıyla Büyük Çerkes Sürgün'ü ve Soykırımı anılmış, Soçi'de yapılacak kış olimpiyatları protesto edilmişti.

(Demokrat Haber)