Çerkes Hakları İnisiyatifi 8. kez Rusya Konsolosluğu önünde Çerkes soykırımını protesto etti.

“Her ayın 21’i saat 21’de Rusya Konsolosluğu Önünde” sloganıyla Rusya Konsolosluğu’na yapılan protesto yürüyüşlerinin sekizincisi 21 Nisan pazar gecesi Çerkes Hakları İnsiyatifi tarafından gerçekleştirildi.

Saat 20.00’de Galatasaray Lisesi önünde toplanmaya başlayan göstericiler burada pankartlarını açarak, “Çerkesler Soçi'ye dur diyecek”, “Soykırımın Hesabı Sorulacak”, “Soykırım yapanlar olimpiyat yapamaz”, “Çerkesya Rus toprağı olmayacak”, “Suriye Çerkesleri yalnız değildir” şeklinde sloganlar eşliğinde Rusya Federasyonu Konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti.

Saat 21.00’de konsolosluk binası önüne ulaşan kalabalık, burada sloganlarını sıklaştırıp, alkış ve ıslıklarla Soçi Olimpiyatlarını ve Suriye Çerkesleri’nin anavatanlarına alınmayışını protesto etti.

Hazırlanan basın bildirisinin ÇHİ Yürütme Kurulu üyesi Kenan Kaplan tarafından okunmasından sonra bir süre daha sloganlar atıp tepkilerini dile getiren protestocular, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Rusya Federasyonu Konsolosluğu önünde okunan basın açıklamasının metni özetle şöyle:

“Bugün 21 Nisan 2013.

Çerkes Hakları İnsiyatifi 8.kez Rusya Konsolosluğu önünde Çerkes soykırımını protesto ediyor. Çerkes halkının uğradığı soykırım ve sürgünü unutmamak ve unutturmamak için bu protestolarımızı sürdüreceğiz.

Tüm duyarlı insanlara haykırıyoruz.

Çarlık Rusyası yıllar süren emperyalist politikaları sonucu, bundan tam 149 yıl önce 21 Mayıs 1864 tarihinde Çerkeslerin anavatanı olan Kafkasya’yı işgal etmiş ve Çerkeslerin %95'ni anavatanlarından sürmüştür.

Yüzyıllar süren Çerkes Rus savaşında yüzbinlerce  Çerkes emperyalist Çarlık Rusyası orduları tarafından katledilmiş, 1,5 milyon kişi de vatanından sürülmüştür.

Soykırım bir insanlık suçudur!

Rusya yönetimi Çerkeslerden özür dilemek ve tazminat ödemek yerine, utanmadan çerkeslerin katledildiği Soçi kentinde olimpiyat düzenlemektedir.

Gelin bu olimpiyatlardan vazgeçin!

Gelin çerkeslerden özür dileyin!

Gelin çerkeslerin vatanını kendilerine iade edin!

Gelin işlemiş olduğunuz insanlık suçundan kurtulun!

Eğer taleplerimiz yerine gelmediği takdirde, mücadelemiz artarak devam edecek, dünyanın her yerinde karşınıza çıkacağız

Bu mücadele mazlum çerkes halkının hak arama mücadelesidir.

Bu mücadele çerkes hakı haklarını alıncaya kadar devam edecek bir mücadeledir.

 KANLI ŞOÇİ OLİMPİYATLARINA HAYIR !

 ATALARIMIZIN KEMİKLERİ ÜZERİNDE OLİMPİYATA HAYIR!

 YAŞASIN ÇERKES HALKININ VAROLMA MÜCADELESİ!

 YAŞASIN DİLİMİZ, YAŞASIN KÜLTÜRÜMÜZ!

 YAŞASIN ÇERKES KALMA MÜCADELEMİZ!

(ivedihaber.com)