Çerkes Dernekleri Federasyonu, sürgün ve soykırımın 149. yılında, yaptığı çok sayıda değişik program ile soykırımı gündeme getirdi.

Bu konuda bir açıklama yapan Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerkesfed) genel başkanı Dr. Nusret Baş, federasyon olarak bir hafta boyunca yaptıkları çeşitli etkinliklerle, 149 yıl önce yaşanan büyük felaketi tüm Türkiye'nin gündemine oturtmaya çalıştıklarını ve bunda büyük oranda başarılı olduklarını belirtti. Baş, başta siyasiler olmak üzere bir çok kişi ve kurumun bu yönde açıklamalar yaparak Çerkeslerin sorunlarını paylaştığını söyledi.

Dr. Nusret Baş, beş milyondan fazla Çerkes kökenli Türkiye vatandaşının bu topraklarda yaşadığını, dolasıyla da Çerkeslerin sorunlarının Türkiye'nin meselesi haline getirilmesi gerektiğini, dilini ve kültürünü kaybetmek üzere olan Çerkeslerin  kültürel kazanım çalışmalarında devlet tarafından desteklenmesini ve özellikle de anadil öğretimi konusunda devletin inisiyatif alması gerektiğini ifade etti.

''Rus halkı ve devleti ile düşmanlık duyguları içinde hareket etmediklerini'' vurgulayan federasyon başkanı, Çerkes meselelerinin çözümünde  Rusya Federasyonu'na da  tarihten gelen bazı sorumlulukların düştüğünü ve anavatana dönmek isteyen Çerkeslerin önündeki tüm idari zorlukların kaldırılması gerektiğini söyledi.

Çerkes Dernekleri Federasyonu'nun kurucu derneklerinden İstanbul Çerkes Derneği'nin başkanı ve aynı zamanda federasyonun da saymanı olan Tuğuj Halis Din ise, ''gelecek yıl daha ses getiren çalışmalarla Çerkes Sürgünü ve Soykırımı'nı başta Türkiye olmak üzere tüm Dünya'ya duyuracaklarını, diasporada yaşayan Çerkesler olarak soykırımı asla unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını'' ifade etti. (Demokrat Haber)