Rusya Federasyonu İstanbul Konsolosluğu önünde 16. defa toplanan Çerkesler, Soçi 2014 Kış Olimpiyatlarını ve Kafkasya’da Çerkes aktivistlere yapılan baskıları protesto ettiler.

Çerkes Hakları İnisiyatifi öncülüğünde, her ayın 21’inde saat 21.00’de Rusya konsolosluğu önünde gerçekleştirilen protesto eylemi onaltıncı defa yinelendi.

Yüzü aşkın protestocunun katılarak destek verdiği basın açıklamasında İstanbul Çerkes Derneği ve Maltepe Çerkes Derneği ile bağımsız katılımcılar hazır bulundu.

Önce Galatasaray Lisesi önünde buluşan ve Çerkes Soykırımı'nı anlatan pankartlar açan protestocular daha sonra Odakule önüne gelerek burada kortej oluşturdu. Daha sonra ''Soykırım Yapanlar Olimpiyat Yapamaz”,” Worepsow Tıbze, Worepsow Tıxabze”, “Çerkesler Soçi'ye Dur Diyecek'' şeklinde sloganlar atan göstericiler Rus Konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti.

Okunan basın bildirisinde, “olimpiyat organizasyonlarının dünya barış ve kardeşliğine katkı sunmak amacıyla gerçekleştirildiği ancak bu sefer Rusya’ya verilmesiyle bu amacın göz ardı edildiğinin görüldüğü” ifade edildi. Açıklamada Rusya’nın tarihinde kan ve gözyaşından başka hiç bir şey bulunmadığı belirtilerek Rusya’nın bu olimpiyatları düzenlemeye layık bir ülke olmadığı ifade edildi.

Basın açıklamasında ayrıca, Kafkasya’da geçtiğimiz günlerde gözaltına alınarak gözdağı verilen Çerkes aktivistlere yapılan baskılar da kınandı. (kafkasevi.com)

SOSYAL MEDYADA DA SOÇİ VURGUSU

Çerkesler ayrıca twetter’dan ''TürkiyeSoçiye HayırDe'' hashtagı ile ''Türkiye'nin kış olimpiyatlarına sporcu göndermemesini” dile getirdi.

Tsey Murat Yalçın; ''Türkiye hislerimize kayıtsız kalmamalı ve kış olimpiyatlarını protesto etmelidir. 1763 ve 1864 yılları arasında, Çerkesya olarak da bilinen bu bölgede iki milyona yakın insan katledilmiş ve sürgüne gönderilmiştir. Ortada, olimpiyatların ruhuna ters bir durum var. Vicdan sahibi herkes bu duruma karşı çıkmalıdır'' açıklamasını yaptı.